Förbättrad standard för hållbart fiske

Över 70 experter från hela världen har kommit med synpunkter på standarden. (Foto: Mathias Larsson)

Över 70 experter från hela världen har kommit med synpunkter på standarden. (Foto: Mathias Larsson)

Marine Stewardship Council (MSC) lanserar förbättrad standard för hållbart fiske.
Den uppdaterade standarden höjer ribban inom ett antal områden såsom bifångstbegränsningar, känsliga marina ekosystem och tvångsarbete. Standarden säkrar att yrkesfisken som certifierats enligt MSC:s standard följer den senaste forskningen kring god fiskeförvaltning för att garantera säkrade fiskbestånd för kommande generationer.
– MSC:s standard för ett hållbart fiske skapades för att säkerställa långsiktigt bärkraftiga fiskbestånd och marina miljöer som påverkas av fiske – något som gynnar både fiskare och våra hav. Det är avgörande att standarden uppdateras regelbundet för att fortsätta vara både effektiv och relevant, säger Minna Epps, MSC:s chef för Skandinavien och östersjöregionen.

En standard som gör skillnad under ytan
Den nya standarden har utvecklats under två år i samråd med experter inom fiskeindustri, forskare, miljöorganisationer och MSC:s stora nätverk av samarbetspartners. Över 70 experter från hela världen har kommit med synpunkter på standarden.
– Revisionen och uppdateringen av MSC:s standard och kriterier välkomnas av WWF då detta svarar väl mot senaste forskningen och internationella diskussioner om fiske och ekosystemets miljö. MSC:s uppdaterade standard ger möjlighet till att ytterligare minska negativa effekter i havsmiljön och dess arter i samband med fiske, säger Inger Näslund, fiskeexpert på Världsnaturfonden WWF.
Den 1 april 2015 kommer alla fisken som vill går in för MSC-granskning att bedömas mot den uppdaterade standarden. Certifieringsföretagen måste inom sex månader ha lärt sig standarden för att kunna utföra granskningar under den nya standarden. Fisken som redan är certifierade måste tillämpa den nya standarden vid sin första omcertifiering efter 1 oktober 2017.
Här hittar du komplett standard.

Annons
AKTUELLT

Tonfiskar siktade i Öresund

Igår bjöds färjepassagerare och personal på en mäktig syn under den korta överfarten mellan Helsingborg och Ven. Ytan bröts av ett stim blåfenade tonfiskar som alla var i tungviktsklassen!

Squirmy: flugan som är både älskad och hatad

Den liknar mest en bit skräp och lär aldrig pryda någon tavla ihop med klassiska laxstreamers. Men fisk fångar den! Squirmy tar flugvärlden med storm och trots många skeptiska blickar har den nog kommit för att stanna.

Historiska drömhugg från djupet

Blåkveite, uer och lubb i all ära, men när Team Rolex summerar sin lyckade satsning i Eggakantens brådjup är det en rekordstor långstjärt och en svindlande havskatt som utmärker sig. Den sistnämnda tvingade ner vågen till 25,2 kilo – 8 kilo över gällande världsrekord!

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...