USA har infört ett förbud för sardinfiske efter larmrapporter om en kraftig minskning av sardiner i Stilla Havet, rapporterar SVT. " /> Förbud för sardinfiske i USA | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

5 år sedan Sverige Maria Ålander
En försämrad havsmiljö drabbar världens fattigaste hårdast. Miljarder människor är beroende av fisk som proteinkälla. Foto: Bill Abbott/flickr.com
Förbud för sardinfiske i USA

USA har infört ett förbud för sardinfiske efter larmrapporter om en kraftig minskning av sardiner i Stilla Havet, rapporterar SVT.
Just nu är Stilla Havet förhållandevis varmt, något som normalt sett är gynnsamt för sardiner som trivs i varmare vatten. Men den här gången har det inte hjälpt. Sardinstammen längs den amerikanska västkusten ökar inte och fiskestoppet kommer att vara tills vidare.

Man har till exempel observerat att rekordmånga sjölejon strandat under våren i jakt på mat.

Forskare är nu rädda för att den stora minskningen kan påverka hela ekosystemet. Man har till exempel observerat att rekordmånga sjölejon strandat under våren i jakt på mat.
– Vi måste övervaka väldigt noggrant hur mycket mat det finns för rovdjuren ute i havet och hur mycket de behöver. Sedan får vi se hur länge fiskestoppet fortsätter, säger Sarah Mesnick, doktor i ekologi.
Yrkesfiskarna längs amerikanska västkusten håller inte alls med och tror inte på forskarna när de säger att sardinerna har minskat.
Se SVT:s inslag

Relaterad nyhet från din region
1 timme sedan Sverige Anders Lundin
Ida-Maria Rigoll, som är platschef på Mörrums Kronolaxfiske, har anledning att vara optimist inför säsongen. Foto: Privat
Högtryck i Mörrum – fiskekorten såldes i raketfart

Nedräkningen inför den traditionella premiären i Mörrumsån har inletts – och trycket rapporteras vara väldigt hårt. När försäljningen av fiskekort öppnade så tog nästan alla långtidskort slut direkt.

Det gyllene datumet är satt till 27 mars, och uppenbarligen är det många som vill vara säkra på en plats i händelsernas centrum. Frågan är om det ens finns plats?
– Det finns kort kvar till premiären om någon fortfarande är sugen på det. Mars är ganska tätt inpå nu så det är fortfarande en osäkerhet huruvida man vågar åka och också boka. Vi har naturligtvis även i år generösa avbokningsvillkor, där de får pengarna tillbaka om de får förhinder eller inte vågar sig iväg hit till Mörrum, berättar Ida-Maria Rigoll som är platschef på Mörrums Kronolaxfiske.

Semester på hemmaplan

Det som gick i raketfart att sälja var långtidskorten. Många verkar helt enkelt ställa in sig på att det blir en ”hemester” även denna sommar med anledning av pandemin.
– Vi har fått en hel den nya kunder, vilket är roligt naturligtvis. Det som finns kvar är ugndomskorten (upp till 18 år) där vi inte sätter några begräsningar alls i antal, då vi verkligen vill gynna dem att börja fiska hos oss, glädjande nog såg vi en enorm ökning av dessa kort sålda förra året.

Ida-Maria Rigoll berättar också att de har helt nya sträckor på gång, med anledning av att kraftverket i Svängsta har rivits.
– Det kommer inte bli klart 2021, utan vi siktar på fiske där först 2022. Det är vatten och sträckor ingen har rört sedan kraftverket byggdes för 100 år sedan – spännande!
Här kan du läsa mer om det klassiska lax- och havsöringsfisket i Mörrumsån, samt vilka kort som finns kvar till försäljning.

Du kanske även gillar detta