USA har infört ett förbud för sardinfiske efter larmrapporter om en kraftig minskning av sardiner i Stilla Havet, rapporterar SVT. " /> Förbud för sardinfiske i USA | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
En försämrad havsmiljö drabbar världens fattigaste hårdast. Miljarder människor är beroende av fisk som proteinkälla. Foto: Bill Abbott/flickr.com
Förbud för sardinfiske i USA

USA har infört ett förbud för sardinfiske efter larmrapporter om en kraftig minskning av sardiner i Stilla Havet, rapporterar SVT.
Just nu är Stilla Havet förhållandevis varmt, något som normalt sett är gynnsamt för sardiner som trivs i varmare vatten. Men den här gången har det inte hjälpt. Sardinstammen längs den amerikanska västkusten ökar inte och fiskestoppet kommer att vara tills vidare.

Man har till exempel observerat att rekordmånga sjölejon strandat under våren i jakt på mat.

Forskare är nu rädda för att den stora minskningen kan påverka hela ekosystemet. Man har till exempel observerat att rekordmånga sjölejon strandat under våren i jakt på mat.
– Vi måste övervaka väldigt noggrant hur mycket mat det finns för rovdjuren ute i havet och hur mycket de behöver. Sedan får vi se hur länge fiskestoppet fortsätter, säger Sarah Mesnick, doktor i ekologi.
Yrkesfiskarna längs amerikanska västkusten håller inte alls med och tror inte på forskarna när de säger att sardinerna har minskat.
Se SVT:s inslag

Relaterad nyhet från din region
5 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jodå – flera sportfiskare har hjälpt till att städa upp längs Malmö kanal. Frågan om ett fiskeförbud kommer ändå att tas upp av Malmö stad. Foto: Privat
Malmö kanal: Så många röstade emot fiskeförbud

Ska fisket i Malmö kanal förbjudas? Nej, tycker över 450 människor som röstat emot förslaget. Men frågan kommer ändå att tas upp av Malmö kommun, trots att betydligt färre vill se ett förbud.

Fiskejournalen har tidigare skrivit om konflikterna kring fisket i Malmö kanal, där det vittnats om nedskräpning och allmän misskötsel. Det gick så långt att det skickades in ett medborgarförslag till kommunen, om att fisket skulle förbjudas i kanalen. Nu står det klart att förslaget kommer att tas upp i tekniska nämnden i Malmö stad, eftersom över 100 personer röstat ja till förslaget. De över 450 rösterna som tyckte annorlunda lyckades alltså inte stoppa förslaget från att gå vidare i processen. Beslut väntas under juni månad.

Det ska dock tilläggas att det tagits initiativ bland sportfiskare för att städa upp vid kanalen, vilket vi skrivit om i tidigare artiklar.
Här kan du se ett inslag i SVT om konflikten vid Malmö kanal.

Du kanske även gillar detta