Det kan bli förbjudet att ta med sig sin fiskfångst hem från Norge i framtiden. Just nu är det på tapeten efter allt mer olaglig utförsel. " /> Förbud mot att ta med fisk hem från Norge? | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Anders Holm
Torsken är en populär sportfisk. Kommer Havs- och vattenmyndighetens förslag att räcka? Foto: Anders Holm
Förbud mot att ta med fisk hem från Norge?

Det kan bli förbjudet att ta med sig sin fiskfångst hem från Norge i framtiden. Just nu är det på tapeten efter allt mer olaglig utförsel.

Regeringen i Norge öppnar upp för en diskussion om att förbjuda turister att ta med sig fångad fisk hem från landet, enligt NRK. Smugglandet över landsgränserna har ökat i takt med fisketurismen och sägs skada den norska fiskeindustrin rejält, vilket sägs vara anledningen till förslaget.
En uppenbar risk med ett sådant beslut är att fisketurismen till Norge påverkas negativt, att färre helt enkelt väljer att fresta torskar, sejar och hälleflundror med sina beten.

– Det är ganska hårt med ett totalt förbud. Det kommer att slå hårt även mot deras egen besöksnäring för det blir ett mindre intresse av att åka till Norge. Då handlar det bara om catch and release, säger Glenn Douglas på Sportfiskarna till Norrbottens-Kuriren.
I fjol sänktes gränsen för hur mycket fångst som får föras ut ur Norge. Gränsen är numera tio kilo, med undantag för registrerade verksamheter, exempelvis sportfiskecamper, då 20 kilo får föras ut. Ytterligare krafttag mot olaglig fiskutförsel gjordes i våras och bötesbeloppet höjdes till 200 norska kronor per kilo.

Relaterad nyhet från din region
19 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Skarvbeståndet i Västra Götaland får reduceras genom skyddsjakt. Foto: Gettyimages
Fördubbling av antalet skarvbon – nu blir det jakt

Både Sportfiskarna och andra aktörer har slagit larm om skarvens tilltagande utbredning längs Västra Götalands kust. Nu kan det hela formuleras i siffror, där inventeringar visar att det skett en fördubbling av antalet skarvbon mellan 2012 och 2020.

Det är Sportfiskarna som basunerar ut resultaten från inventeringen, som SLU gjort tillsammans med erfarna ornitologer och ett flygföretag. Resultatet visar att antalet kolonier vuxit från 14 till 21, och att antalet bon vuxit från 3 000 till 6 000.
– Det kanske mest oroväckande är den stora spridningen av mellanskarv till vattendrag och inlandsvatten. Som ett av många exempel har Kungsbacka Sportfiskeklubb noterat upp till 20 jagande skarvar i Kungsbackaån och även mindre skarvgrupper som nu jagar i deras klubbsjöar flera mil inåt landet. Det är områden där vi aldrig dokumenterat skarv innan, säger Sportfiskarnas regionchef Markus Lundgren på deras hemsida.

De välkomnar också ett färskt beslut om att det nu ska tillåtas skyddsjakt på 3 000 skarvar i Västra Götalands kustvatten och kustmynnande vattendrag.
Det är Sportfiskarna själva som tillsammans med Svenska Jägareförbundet och Sveriges Fiskares Producentorganisation beviljats tillstånd för skyddsjakt på skarv.

Jakten i vattendrag motiveras i beslutet med att utvandrande laxfisksmolt behöver skyddas. Tillståndet gäller till och med den 15 februari 2024 och innebär att maximalt 3 000 skarvar får fällas.
Här kan du läsa mer.

Du kanske även gillar detta