[/caption] " /> Föredömligt agerande av kraftbolag | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Föredömligt agerande av kraftbolag

Olstorpsbäcken nedströms vattenkraftverket som ägs av Tranås Energi.

Biologisk mångfald och miljöanpassad elproduktion är några av det småländska energibolaget Tranås Energis största drivkrafter. Man har tidigare gjort stora insatser för att fiskanpassa vattenkraften genom omlöp, trappor och undanröjning av hinder. Nu kommer nästa steg där Tranås Energi planerar att ansöka om att få minimitappningen i vattendomen vid Olstorps vattenkraftverk ändrad från 70 till 300 liter/sekund.
En vattendom är en bestämmelse som säger hur mycket vatten som måste släppas vid exempelvis ett vattenkraftverk. Kraftbolaget Tranås Energi äger och driver Olstorps vattenkraftverk. Här säger vattendomen att man måste släppa minst 70 liter/sekund. Sedan 2008 har dock Tranås Energi på frivillig basis släppt ytterligare 230 liter/sekund, det vill säga totalt 300 liter/sekund. Detta för att underlätta för fiskvandring i Olstorpsbäcken och skapa goda förutsättningar för djurliv och biologiskt mångfald nedströms Bulsjöån.
Nu vill kraftbolaget ta ytterligare ett steg och har för avsikt att lämna in en ansökan till Växjö tingsrätt, miljödomstolen, med syftet att ändra minimitappningen i domen till 300 liter/sekund.

– Vi gör detta för att främja den biologiska mångfalden. Vi vet att kraftstationen påverkar miljön och vill ta hänsyn till det så långt det går, säger Niklas Johansson, VD Tranås Energi.
Fiskejournalen lyfter på hatten, bockar och hoppas att fler kraftbolag visar samma miljöengagemang som Tranås Energi i fortsättningen.
Här kan du läsa tidigare notiser om Tranås Energi.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Big Land – ett måste att se för äventyrslystna flugfiskare.
Helgtips: Film om vackra fiskar och vilda vyer

Klockan har bytt år, och det är dags att ta fram planeringsblocket inför kommande fiskesäsong. Kanske är detta året då du gör din drömresa till fjärran stränder? Här nedan följer ett filmtips som bjuder på inspiration i världsklass.

Du kanske redan har sett den prisbelönta filmen ”Big Land”, som handlar om ett gäng hängivna flugfiskare som beger sig till Labrador-området i Alaska för att fiska öring, närmare bestämt brook trout? Om inte så föreslår vi att du bäddar ned dig för lite helgmys.

Det är en riktigt vacker och proffsig film, som levererats av Tight Loops, där även svenske Rolf Nylinder haft några fingrar med i musiksättningen.

Här nedan hittar du filmen!

Du kanske även gillar detta