[/caption] " /> Föredrag om Åbyälven med Thomas Johansson | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Föredrag om Åbyälven med Thomas Johansson

Det är mycket på gång kring Åbyälven. Efter TV programmet har många möten hållits med anledning av Hednäs kraftstation med berörda organisationer, politiker och Skellefteåkraft som äger anläggningen.

Fiskekretsen i Arvidsjaur bjuder in till föreläsning på Medborgarhuset i Arvidsjaur den 28 februari.
I morgon torsdag klockan 18.30 håller Thomas Johansson ett föredrag om situationen för laxen i Åbyälven, en av Sveriges 14 kvarvarande Östersjölaxälvar. Beståndet är idag enligt Internationella forskningsrådet (ISES) utom hållbara gränser. Tillsammans med överfisket i Östersjön där Åbyälvens laxar beskattas hårt tas även problematiken runt vattenkraftverket i Hednäs upp under kvällens föreläsning. Det var i SVT:s Uppdrag granskning som situationen för Åbyälvslaxen blev känd för hela Sveriges befolkning då filmteamet tillsammans med Thomas Johansson filmade ett tiotal döda laxar och ytterligare ett tiotal döende laxar som blivit instängda i vattensamlingar nedanför vattenkraftverket.
Hitta till Medborgarhuset.

Relaterad nyhet från din region
5 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Snart kanske denna art återfinns i svenska vatten. Foto: Karolina Wikander/SLU
Sensationella svenska fyndet – långt från stallet

SLU:s personal på fartyget R/V Svea fick ett oväntat men uppskattat besök i sina nät när de genomförde en expedition på Nordsjön. Det handlar om en sjöhäst – som rörde sig långt ifrån sitt hemmastall.

SLU berättar i ett pressmeddelande att de aldrig har fångat någon sjöhäst tidigare. Den aktuella arten, kortnosad sjöhäst, lever vanligtvis i varmare vatten, och detta fynd gjordes i området där Nordsjön möter Skagerak, på danskt vatten.

Snart i svenska vatten?
Enligt SLU hittades den första sjöhästen i danskt vatten på 50 år 2017, men sedan dess har det rapporteras enstaka fynd av sjöhästar då och då. Senast i veckan hittades ett levande exemplar av arten allmän sjöhäst (hippocampus guttulatus) på en strand i Vejers på danska västkusten.

– Det verkar som om sjöhästar blir vanligare här och det lär inte dröja länge innan någon dyker upp också i svenska vatten, säger Peter Rask Møller, docent vid Statens Naturhistoriske Museum vid universitetet i Köpenhamn.

Söhästen som fångades på Svea levde tack och lov, och släpptes tillbaka efter fotografering. Bilderna skickades till en brittisk expert för artbestämning, vilka bekräftat att det rör sig om en honfisk av arten kortnosad sjöhäst (hippocampus hippocampus).

Här kan du läsa mer om fyndet.

Du kanske även gillar detta