[/caption] " /> Föredrag om Åbyälven med Thomas Johansson | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Föredrag om Åbyälven med Thomas Johansson

Det är mycket på gång kring Åbyälven. Efter TV programmet har många möten hållits med anledning av Hednäs kraftstation med berörda organisationer, politiker och Skellefteåkraft som äger anläggningen.

Fiskekretsen i Arvidsjaur bjuder in till föreläsning på Medborgarhuset i Arvidsjaur den 28 februari.
I morgon torsdag klockan 18.30 håller Thomas Johansson ett föredrag om situationen för laxen i Åbyälven, en av Sveriges 14 kvarvarande Östersjölaxälvar. Beståndet är idag enligt Internationella forskningsrådet (ISES) utom hållbara gränser. Tillsammans med överfisket i Östersjön där Åbyälvens laxar beskattas hårt tas även problematiken runt vattenkraftverket i Hednäs upp under kvällens föreläsning. Det var i SVT:s Uppdrag granskning som situationen för Åbyälvslaxen blev känd för hela Sveriges befolkning då filmteamet tillsammans med Thomas Johansson filmade ett tiotal döda laxar och ytterligare ett tiotal döende laxar som blivit instängda i vattensamlingar nedanför vattenkraftverket.
Hitta till Medborgarhuset.

Relaterad nyhet från din region
13 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Hanna Nordstrand med en bjässe från Grycksbo. Foto: Privat
Tusentals vill fiska i Grycksbo – stugor efterlyses

Sportfisket upplever en sällan skådad boom. Ett av områdena som invaderas av gäster från när och fjärran är Grycksbo utanför Falun. Det fattas i själva verket boenden för att kunna ta emot alla gäster.

Det är Grycksbo fiskeklubbs ordförande Hanna Nordström som uppmanar stugägare att höra av sig till dem. Grycksbo fiskeklubbs egen stuga vid Svarttjärn är exempelvis uppbokad varje helg hela säsongen ut.
– Vi vill ju såklart hjälpa dem att kunna vara här och fiska, säger ordförande Hanna Nordstrand till Dalarnas Tidningar.

Hon berättar också att Stensjön och dess närliggande sjöar besöktes av över 15 000 fiskare förra sommaren.
– Det är jätteroligt. Folks sug efter stora fiskar är stort och här i Stensjön finns till exempel grova fiskar som regnbågen och rödingen utplanterade, förklarar Hanna.
För Fiskejournalen berättar också Hanna att klubben satsar på att göra fisket ännu mer tillgängligt.
– Vi bygger ut handikappanpassade platser i våra vatten, tre av dem är redan klara, hälsar hon.

Här på klubbens hemsida hittar ni mer information!

 

Du kanske även gillar detta