Just nu:
Annons

Nyheter

6 månader sedan Sverige Anders Lundin
Ett av Sören Lindroths många alster i Fiskejournalen.
Författaren och fiskeprofilen Sören Lindroth avliden

Många är de svenska sportfiskare som haft Sören Lindroth som sällskap – antingen vid ett fiskevatten eller genom några av hans böcker. Nu har författaren och den förre medarbetaren på Fiskejournalen somnat in.

Sören Lindroth var under flera decennier en uppskattad textförfattare och fotograf, och med sin litteratur drev han svenskt flugfiske framåt. Sörens signum var nyfikenhet och ambition, med ett sällan skådat driv att anamma trender och nya tekniker.
Sören bedrev många olika sorters fisken, men det var främst inom flugfisket som han gjorde ett bestående avtryck. Han höll bland annat uppskattade fiskekurser i Hökensås.
Många är också de artiklar som han skrivit åt Fiskejournalen genom tiderna, och han författade även flera böcker inom genren. ”Dagsländor – från nymf till spent spinner” och ”Flugfiske i stilla vatten” är två exempel. 

En av dem som berikades av Sörens kunskap och sällskap var Johan Klingberg, själv författare och chefredaktör på Allt om Flugfiske.
– Sören Lindroth var en av landets verkligt stora flugfiskeprofiler. Genom sina böcker, artiklar i Fiskejournalen och flugfiskekurser gjorde han flugfisket tillgängligt för alla, säger Johan Klingberg.

Sören Lindroth var vid sin bortgång bosatt i Hjo, och han blev 74 år gammal. Här kan du läsa mer om hans böcker på förlaget Settern.

Relaterad nyhet från din region
15 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Skarvbeståndet i Västra Götaland får reduceras genom skyddsjakt. Foto: Gettyimages
Fördubbling av antalet skarvbon – nu blir det jakt

Både Sportfiskarna och andra aktörer har slagit larm om skarvens tilltagande utbredning längs Västra Götalands kust. Nu kan det hela formuleras i siffror, där inventeringar visar att det skett en fördubbling av antalet skarvbon mellan 2012 och 2020.

Det är Sportfiskarna som basunerar ut resultaten från inventeringen, som SLU gjort tillsammans med erfarna ornitologer och ett flygföretag. Resultatet visar att antalet kolonier vuxit från 14 till 21, och att antalet bon vuxit från 3 000 till 6 000.
– Det kanske mest oroväckande är den stora spridningen av mellanskarv till vattendrag och inlandsvatten. Som ett av många exempel har Kungsbacka Sportfiskeklubb noterat upp till 20 jagande skarvar i Kungsbackaån och även mindre skarvgrupper som nu jagar i deras klubbsjöar flera mil inåt landet. Det är områden där vi aldrig dokumenterat skarv innan, säger Sportfiskarnas regionchef Markus Lundgren på deras hemsida.

De välkomnar också ett färskt beslut om att det nu ska tillåtas skyddsjakt på 3 000 skarvar i Västra Götalands kustvatten och kustmynnande vattendrag.
Det är Sportfiskarna själva som tillsammans med Svenska Jägareförbundet och Sveriges Fiskares Producentorganisation beviljats tillstånd för skyddsjakt på skarv.

Jakten i vattendrag motiveras i beslutet med att utvandrande laxfisksmolt behöver skyddas. Tillståndet gäller till och med den 15 februari 2024 och innebär att maximalt 3 000 skarvar får fällas.
Här kan du läsa mer.

Du kanske även gillar detta