Annons
Författaren och fiskeprofilen Sören Lindroth avliden | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

1 månad sedan Sverige Anders Lundin
Ett av Sören Lindroths många alster i Fiskejournalen.
Författaren och fiskeprofilen Sören Lindroth avliden

Många är de svenska sportfiskare som haft Sören Lindroth som sällskap – antingen vid ett fiskevatten eller genom några av hans böcker. Nu har författaren och den förre medarbetaren på Fiskejournalen somnat in.

Sören Lindroth var under flera decennier en uppskattad textförfattare och fotograf, och med sin litteratur drev han svenskt flugfiske framåt. Sörens signum var nyfikenhet och ambition, med ett sällan skådat driv att anamma trender och nya tekniker.
Sören bedrev många olika sorters fisken, men det var främst inom flugfisket som han gjorde ett bestående avtryck. Han höll bland annat uppskattade fiskekurser i Hökensås.
Många är också de artiklar som han skrivit åt Fiskejournalen genom tiderna, och han författade även flera böcker inom genren. ”Dagsländor – från nymf till spent spinner” och ”Flugfiske i stilla vatten” är två exempel. 

En av dem som berikades av Sörens kunskap och sällskap var Johan Klingberg, själv författare och chefredaktör på Allt om Flugfiske.
– Sören Lindroth var en av landets verkligt stora flugfiskeprofiler. Genom sina böcker, artiklar i Fiskejournalen och flugfiskekurser gjorde han flugfisket tillgängligt för alla, säger Johan Klingberg.

Sören Lindroth var vid sin bortgång bosatt i Hjo, och han blev 74 år gammal. Här kan du läsa mer om hans böcker på förlaget Settern.

Relaterad nyhet från din region
52 minuter sedan Sverige Anders Lundin
Håll koll på vilka regler som gäller för torskfiske i Östersjön.
Bara två torskar per dag – kvoter omfattar fritidsfisket

Tidigare i veckan beslutade EU-ministrarna om fiskekvoterna för Östersjön nästa år. Det innebär också att reglerna för fritidsfisket efter torsk har fastställts.

De beslutade kvoterna innebär en bag-limit på fem torskar per fiskare och dag i västra Östersjön (område SD 22-24). Mellan 1 februari–31 mars i område SD 22-24 gäller en bag-limit på endast två torskar per fiskare och dag.
Fritidsfisket kommer med andra ord att regleras på samma sätt under 2021 som det gjordes under 2020.

Fritidsfiske av torsk i delområde 24 utanför 6 nautiska mil (NM) från baslinjen är förbjudet under 2021. Fiske av torsk är också förbjudet för fritidsfiskare i hela delområdet 25 och 26.
På Havs- och Vattenmyndighetens hemsida kan du läsa allt om vilka fiskeregler som gäller i respektive område.

Du kanske även gillar detta