Annons
Författaren och fiskeprofilen Sören Lindroth avliden | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

1 månad sedan Sverige Anders Lundin
Ett av Sören Lindroths många alster i Fiskejournalen.
Författaren och fiskeprofilen Sören Lindroth avliden

Många är de svenska sportfiskare som haft Sören Lindroth som sällskap – antingen vid ett fiskevatten eller genom några av hans böcker. Nu har författaren och den förre medarbetaren på Fiskejournalen somnat in.

Sören Lindroth var under flera decennier en uppskattad textförfattare och fotograf, och med sin litteratur drev han svenskt flugfiske framåt. Sörens signum var nyfikenhet och ambition, med ett sällan skådat driv att anamma trender och nya tekniker.
Sören bedrev många olika sorters fisken, men det var främst inom flugfisket som han gjorde ett bestående avtryck. Han höll bland annat uppskattade fiskekurser i Hökensås.
Många är också de artiklar som han skrivit åt Fiskejournalen genom tiderna, och han författade även flera böcker inom genren. ”Dagsländor – från nymf till spent spinner” och ”Flugfiske i stilla vatten” är två exempel. 

En av dem som berikades av Sörens kunskap och sällskap var Johan Klingberg, själv författare och chefredaktör på Allt om Flugfiske.
– Sören Lindroth var en av landets verkligt stora flugfiskeprofiler. Genom sina böcker, artiklar i Fiskejournalen och flugfiskekurser gjorde han flugfisket tillgängligt för alla, säger Johan Klingberg.

Sören Lindroth var vid sin bortgång bosatt i Hjo, och han blev 74 år gammal. Här kan du läsa mer om hans böcker på förlaget Settern.

Relaterad nyhet från din region
13 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Forskare och myndighet är oense kring vad som orsakar fiskdöd i exempelvis Ljungan.
Stor oenighet: Vad orsakar egentligen fiskdöden?

Tiaminbrist, sjukdomar som återkommer med jämna mellanrum eller högre temperaturer? Det råder oenighet kring vad som orsakar fiskdöd i de svenska Östersjöälvarna. Även myndigheter och forskare är oense.

Återigen går larmen om döda och sjuka fiskar i svenska älvar, även om det faktiskt rapporteras om låg dödlighet i vissa vatten, till exempel Råneälven.
Mest i fokus har Ljungan hamnat, där Fiskejournalen redan rapporterat om döda havsöringar och oroliga sportfiskare.
Frågan är då vad som orsakar fiskdöden? Statens veterinärmedicinska anstalt menar att en av orsakerna är högre vattentemperaturer.
– Det handlar om ett samspel mellan individen, miljön och det som framkallar sjukdomen, i det här fallet svamp, säger tillförordnade statsveterinären Charlotte Axén på Statens veterinärmedicinska anstalt till SVT.

Men den förklaringen möts av hård kritik.
– Jag tycker att det finns ganska goda belägg för att det beror på brist på ämnet tiamin. Om fiskdöden skulle bero på vattentemperaturen borde laxar söderut drabbas hårdare än de i norr, men så är det inte.
Det säger Stellan Hamrin, som är fiskforskare, tidigare chef på Sötvattenslaboratoriet och före detta fiskexpert på miljödepartementet, till SVT. Här ser du inlägget om oenigheten.
På Fiskejournalen kan du också läsa en färsk debattartikel i ämnet!

Du kanske även gillar detta