Storabborrarna trillar in på löpande band till redaktionen. Den här gången är det Simon Schultzberg från Alsterbro som under tisdagen lyckades fånga en abborre av gigantiska mått. Läs hans story här. " /> Förkortad arbetsdag belönades med drömabborre | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

11 månader sedan Sverige Mathias Arnham
Simons storabborre på 2490 gram är en av årets tyngsta fiskar i arten.
Förkortad arbetsdag belönades med drömabborre

Storabborrarna trillar in på löpande band till redaktionen. Den här gången är det Simon Schultzberg från Alsterbro som under tisdagen lyckades fånga en abborre av gigantiska mått. Läs hans story här.

Förkortad arbetsdag gav sportfiskaren Simon Schultzberg och hans vänner möjlighet till mer tid på vattnet. Tiden utnyttjades väl, inte minst av Simon som drog tre ”reggfiskar”, varav en gigantisk fisk. Gänget jiggfiskade på grunt vatten i några av norra Kalmar läns heta skärgårdsvikar. Teknik, plats och väder visade sig stämma perfekt. Simon berättar:

– Trots den hårda blåsten beslutade vi oss för att passa på att njuta av den förkortade arbetsdagen på bästa sätt, nämligen med spöt i näven och vatten under fötterna. Fisket började lite halvtrögt och det var endast smågäddorna som visade intresse för våra beten. Men efter en kort förflyttning förändrades resultatet markant. En hård smäll i spöt och första storabborren var ett faktum. Fisken som högg på endast en halvmeters djup i en vegetationsrik vik stretade emot rejält och jag förstod att mitt nya personbästa satt fast i linänden. Fisken gled in i håven och vi alla insåg att den magiska tvåkilosgränsen var spräckt, men att vikten skulle stanna på 2490 gram trodde vi aldrig. Kroppen skakade av fiskefrossa och jag kunde knappt ta in känslan när vi såg den vackra fisken simma tillbaka, berättar Simon för Fiskejournalen.

Fisken som högg på endast en halvmeters djup i en vegetationsrik vik stretade emot rejält och jag förstod att mitt nya personbästa satt fast i linänden.

Strax därefter fångade Simon ytterligare två storabborrar, den ena på 1950 gram och den andra på 1880 gram. Dessutom tog en av de andra grabbarna en fisk på över två kilo. Alla fiskar togs på jiggen Sarven från Bite of Bleaks. Vinnarfärgen för dagen var motoroil/glitter.

Vi lyfter på fiskesmäcken och gratulerar gänget till ett fantastisk fiske!

 

Relaterad nyhet från din region
11 timmar sedan Sverige Fiskejournalen
Lars Munk vet var laxen står i våra nordliga älvar. Foto: Ted Logart
Gunnar Westrin möter: Laxmästaren Lars Munk

En kall vinterdag i januari 2004 klev Lars Munk Lauritsen från Danmark av bussen i Övertorneå. Ensam i en ny värld började en egenartad livsresa. Fiskejournalens medarbetare Gunnar Westrin har känt honom på pulsen!

I Norrländska Socialdemokraten den 29 oktober 2005 skrev jag om Lars Munks äventyr, under rubriken ”Från Holstebro på Jylland till Kulmungi i Tornedalen”.
Han minns hur ensam han var i bussen den gången, hur spännande det trots allt var att möta en trakt han inte kände till. Några år innan resan jobbade han på en farm i Island, fick av vänner tips om en fiskeguideutbildning i Övertorneå, tog kontakt och bestämde sig. Nu eller aldrig!

På måndagen steg han in på Tornedalens folkhögskola för att gå utbildningen. Under året på skolan träffade han Eva-Lena Henriksson från Kulmungi, som studerade på naturguideutbildningen. I dag har de två barn och bor i den vackra byn Kieksiäisvaara norr om Pajala.

Resan från Jylland till Pajala-trakter är ett egenartat exempel på äventyrslust och urstark egenvilja. Efter året i Övertorneå examinerades han även utifrån statuter som ”The Flyfishing Federation of Europé” hade utarbetat. Inte underligt att han med tiden blev en av landets mest omtalade laxflugfiskare och alltid omtyckt guide.
I dag jobbar han som marknads- och affärsutvecklare inom bland annat Heart of Lapland, en vital del av Swedish Lapland, med östra Norrbottens kommuner som arbetsfält.
– Ingen dålig plattform att jobba med, med fortfarande outbyggda älvar och större åar. Den riktigt ultimata trakten för sportfisketurism, anser Munk med eftertryck.

Varför hugger laxen?
Naturligtvis fastnade han för laxen, kanske inte så mycket gällande fiskars storlek som utmaningen att förstå var laxarna står i älven, hur och varför de hugger och vilka flugor som gäller eller ratas.
– Det finns några självklara förutsättningar gällande all fiske- och naturturism, oavsett plats. Älvarna måste bevaras outbyggda och samhället i stort måste förändras, vare sig det handlar om yrkesfisket, skogsbruket eller andra stora exploateringar av naturen. Vi måste helt enkelt bli bättre på att vilja förändra vårt levnadssätt. Skogen, till exempel är mer värd för fiskar än vad som oftast framkommer, säger Lars Munk.

Måste bli mer tillgängligt
Han anser att vi behöver jobba ännu mer med infrastrukturen. Det måste bli lättare för besökare att ta reda på information om fisket i Swedish Lapland, samt att snabbt fullfölja digitaliseringen av fiskekortsförsäljningen. Det är svårt att kommunicera med internationella besökare om upplysningen bara finns på svenska.
– När det kommer till skötseln av laxen saknar jag en förvaltningsplan som är framtagen för laxens bästa och som gäller för alla länder kring östersjökomplexet, där man lokalt kan jobba med älvspecifik förvaltning, menar Munk med bestämdhet.

– Vi borde vara så pass kloka numera att vi absolut kan acceptera att laxens överlevnad och välmående kommer före ett eventuellt sport- och yrkesfiske. Med det menar jag att det finns en poäng i att inte tillåta avlivning i hav eller älv, innan man har säkerställt att ett minimum av laxar har kommit upp i älvarna, detta för att garantera artens överlevnad.

Önskemålet är att det ska finnas så pass mycket lax i älvar och hav att vi kan ta en del av resursen, menar Lars Munk.
Förvaltningen tycks vara baserad på känslor och inte i första hand på laxens välmående. Där anser Lars Munk att en förändring måste ske, att laxens leverne kommer i första hand.
– Skulle vi jobba med den typen av förvaltningsplan, där man alltid utgår ifrån försiktighetsprincipen, torde laxens överlevnad vara säkrad.

– Gunnar Westrin –

Du kanske även gillar detta