[/caption] " /> Förorenat vatten oroar HaV:s utredare | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Förorenat vatten oroar HaV:s utredare

Länsstyrelsen i Skåne har under åren 2007 – 2010 tagit prover på grundvattnet på 141 platser. En tredjedel av provpunkterna innehöll bekämpningsmedel. Nedbrytningstiden och omsättningen i grundvattnet är mycket lång.

När länsstyrelsen i Skåne undersökte länets grundvatten hittades rester av bekämpningsmedel i en tredjedel av proverna. Fyra av tio fynd kom från ämnen som används i dagens ogräsbekämpning.
– Det här är en tydlig signal till kommunerna att de i sitt arbete måste tillämpa de regler som finns för vattenskydd och till markägare att följa reglerna vid användning av bekämpningsmedel, säger Clas Magnusson, utredare på Havs- och vattenmyndigheten, HaV.

Myndighetens roll är att ge vägledning om tillsynen av vattenskyddsområden och skydd av yt- och grundvattentäkter. Att grundvattnet många gånger är påverkat av bekämpnings- och växtskyddsmedel är känt. Den skånska studien visar att det även drabbar vattenskyddsområde.
Länsstyrelsen i Skåne vill att samtliga vattentäkter i länet snarast har fungerande vattenskyddsområden för att förhindra att grundvattnet förorenas så att det kanske inte längre kan användas som dricksvatten.
Läs mer på havochvatten.se
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
11 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Vill du kämpa om medaljerna i SM nästa år? Då är det dags att spana efter distriktsmästerskap redan nu. Foto: Anders Lundin
Här ska svenska mästarna i gäddfiske koras

Team Sportfiskeprylar.se är svenska mästare i gäddfiske – åtminstone ett tag till. Till hösten sätter de vandringspriset på spel under SM-finalen på Övre Åsunden, och nu står det även klart vilka som får arrangera SM-finalen 2022.

SM i gädda 2022 kommer att avgöras 1 oktober på sjön Mjörn söder om Alingsås, och det är Mölndals Sportfiskeförening som får äran att arrangera. Konceptet är en lagtävling, med 2–3 medlemmar i varje ekipage. Med andra ord så är det bara att börja spana efter lokala distriktsmästerskap framöver, om du vill försöka kvalificera dig till finalen.

SM-finalen 2021 kommer som sagt att avgöras på Övre Åsunden, med Ulricehamns Fritidsfiskare som arrangörer. Datumet är sedan tidigare fastställt till 2 oktober, och mer information hittar du på Sportfiskarnas hemsida.

Du kanske även gillar detta