[/caption] " /> Förorenat vatten oroar HaV:s utredare | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Förorenat vatten oroar HaV:s utredare

Länsstyrelsen i Skåne har under åren 2007 – 2010 tagit prover på grundvattnet på 141 platser. En tredjedel av provpunkterna innehöll bekämpningsmedel. Nedbrytningstiden och omsättningen i grundvattnet är mycket lång.

När länsstyrelsen i Skåne undersökte länets grundvatten hittades rester av bekämpningsmedel i en tredjedel av proverna. Fyra av tio fynd kom från ämnen som används i dagens ogräsbekämpning.
– Det här är en tydlig signal till kommunerna att de i sitt arbete måste tillämpa de regler som finns för vattenskydd och till markägare att följa reglerna vid användning av bekämpningsmedel, säger Clas Magnusson, utredare på Havs- och vattenmyndigheten, HaV.

Myndighetens roll är att ge vägledning om tillsynen av vattenskyddsområden och skydd av yt- och grundvattentäkter. Att grundvattnet många gånger är påverkat av bekämpnings- och växtskyddsmedel är känt. Den skånska studien visar att det även drabbar vattenskyddsområde.
Länsstyrelsen i Skåne vill att samtliga vattentäkter i länet snarast har fungerande vattenskyddsområden för att förhindra att grundvattnet förorenas så att det kanske inte längre kan användas som dricksvatten.
Läs mer på havochvatten.se
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Anders Lundin
SportfiskeSverige Online 2021 ska innehålla både livefiske och digital shopping om den blir av.
Freewater kastar loss mot digital sportfiskemässa

Sportfiskemässan blev som bekant inställd med anledning av pandemin – men nu planeras det i stället en digital variant i annan regi. Det är Freewater Pictures som hoppas ro i land en satsning samma datum 19–21 mars, under namnet SportfiskeSverige Online 2021.

Det är Oskar Stenberg och det övriga gänget i Freewater Pictures som vill samla branschen i digital form, nu när den fysiska mässan inte blir av. Sista spiken är inte inslagen ännu, men förhoppningsvis kan de ge grönt ljus inom kort.
– Vi har arrangerat ett flertal digitala mässor som blivit lyckade, och vi har ett koncept som vi tror kommer fungera i större skala också, berättar Oskar för Fiskejournalen.

De hoppas på ett 50-tal utställare och 30 betesbyggare, och själva basen för sändningen kommer att vara vid en marina där det finns öppet vatten, med livefiske och demonstrationer av både båtar och utrustning. Det kommer att ske under så säkra former som möjligt, och det är därmed inte öppet för allmänheten att komma just dit.
– Vi måste ha höga mål, men vi har testat oss fram med flera olika databaser och system som vi vet fungerar. Det mässor vi haft hittills har gett väldigt bra försäljning för utställarna.

Just nu raggar Freewater Pictures fler utställare och intressenter, och förhoppningen är att även Sportfiskemässan ska haka på så småningom.
–  Jag tror faktiskt att de fysiska mässorna kommer ett ha en parallell digital variant i framtiden. Det är på tiden att sportfisket digitaliseras, och jag hoppas folk känner att vi gör en bra sak för branschen, hälsar Oskar Stenberg.

Du kanske även gillar detta