Just nu:
Annons

Nyheter

7 månader sedan Sverige Robert Westin
Den som gapar efter mycket ... kan gå på två mässor samma vecka 2022. Foto: Robert Westin
Försäljning av fiskekort delar föreningar efter Kalix älv

De två fiskevårdsområdena är grannar i Kalix älv. Dom valde att hantera pandemin på olika sätt.

Den pågående pandemin har både utvecklat sportfisket men också fått det att bromsa in på vissa områden. Tidigare i år meddelade fiskerättsägarna kring Jockfall, i Kalix älv, att dom inte skulle erbjuda försäljning av fiskekort under detta år. Detta rapporterade Fiskejournalen tidigare om.

En av farhågorna som fiskerättsägarnas hade var spridningen av coronaviruset och att deras tillsyningspersoner då skulle kunna bli utsatta för sjukdomen.

Ansvar-Polcirkeln FVO ligger några kilometer nedströms Jockfall. Dom valde en annan lösning. Fiskevårdsområdet anlitade ett bevakningsföretag som sköter tillsynen. Vid kontroll så håller tillsyningspersonerna avstånd samt att dom följer alla råd från Folkhälsomyndigheten.

– Vi tycker inte att det är några bekymmer med att vara ute och fiska när vi har en lång fiskesträcka på 12 kilometer. Man står inte nära varandra när man fiskar, så kallad ”social distancing”. Man håller avstånd under fisket för att undvika lintrassel och andra störningar, säger Mikael Johansson från Ansvar-Polcirkelns fiskeområde, till SVT.

Relaterad nyhet från din region
8 minuter sedan Sverige Anders Lundin
Skarvbeståndet i Västra Götaland får reduceras genom skyddsjakt. Foto: Gettyimages
Fördubbling av antalet skarvbon – nu blir det jakt

Både Sportfiskarna och andra aktörer har slagit larm om skarvens tilltagande utbredning längs Västra Götalands kust. Nu kan det hela formuleras i siffror, där inventeringar visar att det skett en fördubbling av antalet skarvbon mellan 2012 och 2020.

Det är Sportfiskarna som basunerar ut resultaten från inventeringen, som SLU gjort tillsammans med erfarna ornitologer och ett flygföretag. Resultatet visar att antalet kolonier vuxit från 14 till 21, och att antalet bon vuxit från 3 000 till 6 000.
– Det kanske mest oroväckande är den stora spridningen av mellanskarv till vattendrag och inlandsvatten. Som ett av många exempel har Kungsbacka Sportfiskeklubb noterat upp till 20 jagande skarvar i Kungsbackaån och även mindre skarvgrupper som nu jagar i deras klubbsjöar flera mil inåt landet. Det är områden där vi aldrig dokumenterat skarv innan, säger Sportfiskarnas regionchef Markus Lundgren på deras hemsida.

De välkomnar också ett färskt beslut om att det nu ska tillåtas skyddsjakt på 3 000 skarvar i Västra Götalands kustvatten och kustmynnande vattendrag.
Det är Sportfiskarna själva som tillsammans med Svenska Jägareförbundet och Sveriges Fiskares Producentorganisation beviljats tillstånd för skyddsjakt på skarv.

Jakten i vattendrag motiveras i beslutet med att utvandrande laxfisksmolt behöver skyddas. Tillståndet gäller till och med den 15 februari 2024 och innebär att maximalt 3 000 skarvar får fällas.
Här kan du läsa mer.

Du kanske även gillar detta