Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Försämrad miljökontroll

Regeringen försvagar skyddet av vattenmiljön genom att lägga ner Fiskeriverkets utredningskontor i samband med att Havs- och Vattenmyndigheten inrättas i sommar. Expertisens rättsliga status ska försvinna och kontoren ska flytta ut på länsstyrelserna, tycker regeringen.
Fram till nu har vattenmiljön skyddats av 22 experter på Fiskeriverket som arbetat med att utreda konsekvenserna av ingrepp i vattenmiljön. Under förra året lämnades över 500 yttranden till miljödomstolarna. Malin Hemmingsson på Fiskeriverket i Göteborg säger till tidningen Miljöaktuellt att skyddet för fisken, habitaten och vattenmiljön i stort kan komma att försvagas om regeringens förslag blir verklighet.
Sverige är enligt ledande experter sämst i klassen på att följa EU:s ramdirektiv för vatten. Genom att ytterligare försvaga skyddet av våra vattenmiljöer visar regeringen med all önskvärd tydlighet att man inte tar frågorna som gäller livet i vatten på allvar.
Anders Nicander

Skyddet av känsliga vattenmiljöer riskerar att minska. (Foto: Anders Nicander)

Relaterad nyhet från din region
16 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jodå – flera sportfiskare har hjälpt till att städa upp längs Malmö kanal. Frågan om ett fiskeförbud kommer ändå att tas upp av Malmö stad. Foto: Privat
Malmö kanal: Så många röstade emot fiskeförbud

Ska fisket i Malmö kanal förbjudas? Nej, tycker över 450 människor som röstat emot förslaget. Men frågan kommer ändå att tas upp av Malmö kommun, trots att betydligt färre vill se ett förbud.

Fiskejournalen har tidigare skrivit om konflikterna kring fisket i Malmö kanal, där det vittnats om nedskräpning och allmän misskötsel. Det gick så långt att det skickades in ett medborgarförslag till kommunen, om att fisket skulle förbjudas i kanalen. Nu står det klart att förslaget kommer att tas upp i tekniska nämnden i Malmö stad, eftersom över 100 personer röstat ja till förslaget. De över 450 rösterna som tyckte annorlunda lyckades alltså inte stoppa förslaget från att gå vidare i processen. Beslut väntas under juni månad.

Det ska dock tilläggas att det tagits initiativ bland sportfiskare för att städa upp vid kanalen, vilket vi skrivit om i tidigare artiklar.
Här kan du se ett inslag i SVT om konflikten vid Malmö kanal.

Du kanske även gillar detta