Forskare följer havsöringar på djupet

Tillfällig djupsimmare. Även om havsöringen ofta lever grunt kan den ibland simma ner till över 20 meters djup. Foto: Eva Thorstad

Hur djupt simmar havsöringen? Och var tar de vägen på vintern? I en unik norsk studie har havsöringar märkts med avancerade sändare och följts under flera år.

Havsöringen är en av våra mest älskade kustfiskar, men i jämförelse med laxen halkar den betydligt efter vad gäller uppmärksamhet från forskare. Det finns förstås undantag, bland annat i Norge där det görs många spännande studier på ”laxens lillasyster”.
Exempelvis har forskare från NTNU och NINA undersökt på vilka djup som havsöringar rör sig över året – något som kan ge viktig information om hur utsatta de är för bland annat laxlus och föroreningar. Studien utfördes i Hemnfjorden, där 115 vuxna fiskar och 50 smolt märktes med akustiska sändare.

Havsöring märks med sändare. Foto: Jan Davidsen

Resultatet, som nyligen publicerades i Journal of fish biology, visar att fiskarna höll sig nära ytan under hela året – men att de uppvisade en systematisk variation över dygnet och simmade djupare på dagarna än på nätterna.

en individ var nere på hela 24 meter

Riktiga djupdyk gjordes också, och en individ var nere på hela 24 meter.

Foto: Jan Davidsen

I mars befann sig fiskarna i genomsnitt 1,1 meter under ytan och i takt med att vattnet vämdes upp simmade de gradvis djupare. Det största medeldjupet, 4,0 meter, uppmättes i  augusti. I september simmade fiskarna grundare igen och under vintern var medeldjupet 1,3 meter.

”Havsöringar gör så mycket olika saker och uppvisar dessutom stora variationer mellan individer. Därför är arten alltid spännande att studera!”

– Havsöringar gör så mycket olika saker och uppvisar dessutom stora variationer mellan individer. Därför är arten alltid spännande att studera! Vi är särskilt intresserade av att veta mer om deras liv i havet och vad de gör under vintern, eftersom dessa området inte har studerats så mycket, säger Eva Thorstad från NINA.

Läs en sammanfattning av publikationen här.

Hans Hällman

Publicerad: 01 December 2017
Av: Hans Hällman

Intressanta fiskeprylar från vår butik: