Går det att lyssna på en öringförande bäck för att avgöra hur den mår? Jodå, är svaret. Umeåforskare har utvecklat en ny metod som använder sig av ljudinspelningar. " /> Forskare går på djupet – lyssnar på öringbäckar | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Anders Lundin
Postdoktor Marcus Klaus mäter gasutbytet med ljudinspelning. Foto: Simon Jönsson
Forskare går på djupet – lyssnar på öringbäckar

Går det att lyssna på en öringförande bäck för att avgöra hur den mår? Jodå, är svaret. Umeåforskare har utvecklat en ny metod som använder sig av ljudinspelningar.

Det är Umeå Universitet som publicerar berättelsen om en forskningsmetod som verkligen går på djupet, och som kan ge svar på hur det lokala ekosystemet mår.

I vattendrag är många organismer, inte minst fisk, beroende av att syrgas kan ta sig in i vattnet. Samtidigt släpper många vattendrag växthusgaser till atmosfären, oftast en produkt av nedbrytning av organiskt material. För att bättre kunna förstå och kvantifiera dessa processer är det viktig att kunna mäta hur snabbt gaser byts ut mellan vatten och atmosfären. Umeåforskare har utvecklat en ny metod som använder sig av ljudinspelningar för att uppskatta hur snabbt gaser släpps in eller ut i bäckar, skriver Umeå Universitet på sin hemsida.

Den nya akustiska metoden har utvecklats genom labb- och fältförsök i skogsbäckar i Västerbottens inland.

– Å ena sidan öppnar den akustiska metoden nya möjligheter, till exempel kontinuerliga gasutbytesmätningar och en bättre förståelse av gasutbytesprocessen. Men det finns också utmaningar som vi behöver fortsätta jobba med. Tänk bara på en mygg som surrar förbi mikrofonen, säger Marcus Klaus, som är postdoktor på Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap vid Umeå Universitet.

Läs mer denna forskning på Umeå Universitets hemsida.

Läs om fler positiva nyheter från Västerbotten:

Hopp om stärkt fiske: Vindelälven blir biosfärområde

Relaterad nyhet från din region
21 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Snart kanske denna art återfinns i svenska vatten. Foto: Karolina Wikander/SLU
Sensationella svenska fyndet – långt från stallet

SLU:s personal på fartyget R/V Svea fick ett oväntat men uppskattat besök i sina nät när de genomförde en expedition på Nordsjön. Det handlar om en sjöhäst – som rörde sig långt ifrån sitt hemmastall.

SLU berättar i ett pressmeddelande att de aldrig har fångat någon sjöhäst tidigare. Den aktuella arten, kortnosad sjöhäst, lever vanligtvis i varmare vatten, och detta fynd gjordes i området där Nordsjön möter Skagerak, på danskt vatten.

Snart i svenska vatten?
Enligt SLU hittades den första sjöhästen i danskt vatten på 50 år 2017, men sedan dess har det rapporteras enstaka fynd av sjöhästar då och då. Senast i veckan hittades ett levande exemplar av arten allmän sjöhäst (hippocampus guttulatus) på en strand i Vejers på danska västkusten.

– Det verkar som om sjöhästar blir vanligare här och det lär inte dröja länge innan någon dyker upp också i svenska vatten, säger Peter Rask Møller, docent vid Statens Naturhistoriske Museum vid universitetet i Köpenhamn.

Söhästen som fångades på Svea levde tack och lov, och släpptes tillbaka efter fotografering. Bilderna skickades till en brittisk expert för artbestämning, vilka bekräftat att det rör sig om en honfisk av arten kortnosad sjöhäst (hippocampus hippocampus).

Här kan du läsa mer om fyndet.

Du kanske även gillar detta