Forskare intresserar sig för sportfiskets fångster

SLU Aquas provtagning ska ge en bättre uppfattning om Östersjöns torskbestånd. Foto: Åke Ottosson / Landskronabåtarna 

Hur mycket torsk finns det i västra Östersjön? Det vet ingen exakt men data från sportfiskare ska ge en bättre uppskattning. Bli därför inte överraskad om du möts av intresserade forskare nästa gång du fiskar i västra och södra Skåne.

Inför 2017 beslutade EU att minska uttaget av torsk i Östersjön. Begränsningar infördes som också berör fritidsfisket. För att bättre förstå fritidsfiskets betydelse utför SLU Aqua intervjuer med fiskare och provtagning av fångst på turbåtar, i hamnar och längs kuststräckor där fiske från land bedrivs.

-Vi är igång sedan nyår och kommer synas en hel del i Sundet och längs Skånes sydkust under sommaren och hösten. Huvudsyftet är att få en bra bild av när, var och hur det fritidsfiskas torsk i södra Östersjön, och vilka storlekar på fiskar som fiskas, säger Andreas Sundelöf, som koordinerar SLU Aquas datainsamling på fritidsfiske.

”Vi utför alltså ingen kontroll utan enbart datainsamling”

– Vi gör vad vi kan för att förbereda folk på att vi dyker upp för snack om fiske och fångster. Vi utför alltså ingen kontroll utan enbart datainsamling, förtydligar han.

Forskarnas utmaning är förstås att täcka av ett så stort område som möjligt. Ett sätt att effektivisera insamlingen vore om fritidsfiskare själva rapporterar in fisk.

Mejla till andreas.sundelof@slu.se om du är intresserad av att bidra med data.

Hans Hällman

Publicerad: 6 dagar sedan
Av: Hans Hällman

Intressanta fiskeprylar från vår butik: