Forskare om glitter: Förbjud det!

Snart slut på glitter i granen? Nej, troligtvis inte. Även om det skulle bli ett förbud i framtiden kan glitter tillverkas utan skadliga mikroplaster.

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Överallt glittrar det, och ändå är det flera veckor kvar till jul. Glitter skapar en festlig stämning men också problem om det hamnar i naturen.
Orsaken är att glitter består av små plastpartiklar, vilka lätt kan spridas och upptas av djur. Vattenlevande arter är särskilt utsatta, och forskning har bland annat visat att fiskar som äter plast blir slöa och har svårare att hitta föda. Eftersom nedbrytningen går långsamt är risken dessutom stor att plasterna sprids i näringskedjor och ackumuleras hos större rovdjur.

Regeringen tar riskerna på allvar och vill förbjuda försäljning av kosmetika som innehåller mikroplaster.

En som gärna hade sett ett utökat förbud, som omfattar allt glitter, är forskaren Magnus Engwall vid Örebro universitet.

”Förbjud det! Även om förekomsten av glitter inte är så stor bland de prover som vi har stött på, så är det ju inte en livsnödvändighet med glitter på julkulorna”

– Förbjud det! Även om förekomsten av glitter inte är så stor bland de prover som vi har stött på, så är det ju inte en livsnödvändighet med glitter på julkulorna, säger han till SVT Nyheter Örebro.

Han poängterar att ett förbud inte behöver innebära en glitterfri framtid, eftersom miljövänligare alternativ är fullt möjliga.

”Min erfarenhet är att om kunderna kräver miljövänligt glitter så kommer det också att dyka upp i handeln så småningom”

– Det finns ju naturliga mineral som är glittriga. Min erfarenhet är att om kunderna kräver miljövänligt glitter så kommer det också att dyka upp i handeln så småningom, säger han till SVT .

Åsikten att glitter bör förbjudas delar han med den brittiska miljöantropologen Trisia Farrely, som gärna vill se ett globalt förbud, och ett betydligt större miljöansvar hos tillverkarna.

Lär mer här.

Hans Hällman

Publicerad: 10 December 2017
Av: Hans Hällman