Just nu:
Annons

Nyheter

4 månader sedan Sverige Anders Lundin
Fyrisån i Uppsala. Foto: Charlotte Schill Salomonsson
Forskare om Sveriges smutsigaste å: ”Ät inte fisken”

Bor du i Uppsala och tänkte förgylla julbordet med färsk fisk? Välj då inte närproducerat – åtminstone inte från Fyrisån som rinner genom stan. Det är ett av landet absolut giftigaste vattendrag.

Fiskejournalen rapporterar med jämna mellanrum om hur utsläpp av läkemedelsrester påverkar svenska stadsnära vattendrag, och i synnerhet fiskar. Både P4 Uppland och SVT rapporterar nu om situationen i Fyrisån, som har bland de absolut högsta nivåerna av läkemedelsrester i Sverige.
Mätningar visar att medianhalten av diklofenak i Fyrisån som mest var fyra gånger högre än gränsvärdet, vilket föranleder SLU-forskaren Lutz Ahres att gå ut med en varning.

– Det finns många olika gifter. Jag skulle inte rekommendera att äta fisken, säger Lutz Ahres till P4 Uppland, som dock tillägger att det går att bada för den som vill.

 

Satsning på rening
Undersökningarna har gjorts av Fyrisåns vattenförbund. Boven i dramat bakom de höga halterna av diklofenak sägs vara smärtstillande gel, som uppenbarligen används frekvent i just Uppsala.
– Om man har ett litet vattendrag i en stor stad så riskerar nivåerna att hamna förhållandevis högt, säger Anna Maria Sundin, utvecklingsingenjör på Uppsala Vatten, till SVT.
Hon ser dock ett ljus i tunneln. Nästa år ska det införas aktivt kol i vattenreningsprocessen, vilket tros kunna reducera Diklofenak ur vattnet med 80 procent. Hennes förhoppning är också att färre ska använda läkemedel med det miljöfarliga ämnet.

Under 2019 genomfördes det undersökningar i bland annat Malmö kanal, som är ett populärt sportfiskevatten. Där visade en analys från Synlab att det fanns tolv olika sorters PCB och dioxinlika PCB:er i den undersökta fisken – men att det ändå var under EU:s gränsvärden för att få sälja fisk i affären.

Relaterad nyhet från din region
24 minuter sedan Sverige Anders Lundin
Drönarfiske kan vara helt okej vid vissa vatten, anser några läsare. Foto: Aaron Burden
Drönarfiske: Så tycker läsarna om omstridda metoden

Både ris och ros. Ämnet drönarfiske har skapat ett stort engagemang hos våra läsare, och metoden får dels kritik och beskrivs som onödig, samtidigt som den kanske är helt ok vid vissa förhållanden.

Fiskejournalen lyfte frågan om drönarfiske för en tid sedan, med anledning av att den fått skarp kritik i bland annat Sydafrika, där flera aktörer tycker att det hela har skenat iväg bortom kontroll.

Både sportfiskare och andra tycker att myndigheterna måste skapa ett regelverk kring företeelsen.
Men det är skillnad på vatten och vatten, poängterar våra läsare.

Här nedan kan du läsa vad några av dem anser om drönarfiske. Här hittar du artikeln som vi skrev i ämnet. Gå gärna in på vår Facebook och kommentera.

Fiske Gustav Nörd

”Med tanke på att en hyfsad drönare kostar 10–20 tusen och inte sällan hamnar i vattnet så känns inte eventuellt ökat fisketryck i svenska vatten på grund av drönare som något problem. I förhållande med alla andra miljöproblem verkar detta vara ett ”icke-problem. För de som gillar teknik är det kul”.

 

Roger Lundkvist
”Jag tror ju inte det kommer krylla av drönarfiskare. Men vem vet. Däremot skulle jag bli sjukt irriterad om man står på ett ställe och fiskar och så kommer en drönare och fiskar precis framför, styrd av någon ett par hundra meter därifrån.”

David Sadri
”Det funkar dåligt är min spontana tanke. Ett bättre förslag är att skapa automatiserade drönare och AI för att bevaka vatten, rengöra vatten, neka säl och skarvtillgång till ett vatten och så vidare”.

Fredrik Segerman
”Har varit ner ett par vändor i Sydafrika och guiderna jag anlitat har alla haft drönare. Jag kan förstå att det gör skillnad på hur man kommer åt bestånden nere längs False Bay och egentligen hela den första sträckan av Indiska Oceanen öster om Godahoppsudden och upp mot Mocambiques kust. Här gör ett kast på 100 meter kontra en drönarledd betesplacering 300–400 meter ut all skillnad i världen, då man lyckas ta sig förbi revkanten där vågorna bryter”.

Christopher Saarinen
”Vi behöver inte mer skräp och oljud i naturen”.

Michael Nyström
”Är inget riktigt fiske men det finns många sätt att göra det på som är tvivelaktigt så, varför inte”.

Du kanske även gillar detta