Just nu:
Annons

Nyheter

2 månader sedan Sverige Anders Lundin
Ålen är pressad och bör fredas helt, anser en forskare.
Forskare ryter till: ”Sluta med allt ålfiske”

Ålbeståndet har aldrig tidigare varit så pass lågt under så lång tid, och därför måste allt fiske efter ål i svenska vatten upphöra. Det anser Henrik Svedäng, forskare vid Stockholms universitets Östersjöcentrum.

Frågan om ålens tillstånd brukar aktualiseras under denna årstid, eftersom den fortfarande dyker upp som delikatess på vissa festbord.
Men det är en förlegad tradition som måste upphöra, anser många aktörer.
Redan i somras publicerade Östersjöcentrum vid Stockholms universitets en policy brief, där forskare krävde omedelbart fiskestopp, ökad miljöövervakning och färre vandringshinder om det europeiska ålbeståndet ska kunna återhämta sig.

Vill ta bort vandringshinder
En av dessa är Henrik Svedäng, som i en intervju med Extrakt.se understryker att han vill dra i nödbromsen. Han radar upp en mängd åtgärder för att rädda det sköra beståndet.

– Sluta med allt ålfiske. Förbättra möjligheterna för ål att växa upp i sötvatten och i mindre åar och bäckar genom att ta bort vandringshinder. Sluta att plantera ut ål genom att transportera ålyngel från europeiska (brittiska i huvudsak) vattendrag till Sverige. Det är osannolikt att ål som sätts ut i inlandsvatten efter en förflyttning från England vet hur de ska vandra mot Sargassohavet, säger han till Extrakt.se.
Här kan du läsa Östersjöcentrums policy brief kring ålen, där de presenterar en lägesrapport och förslag på åtgärder för att rädda ålen.

Relaterad nyhet från din region
13 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Isarna smälter väldigt fort när det blir plusgrader dygnet runt. Foto: David Born
Varning för livsfarliga isar – flera drunkningstillbud

Många pimpelfiskare gladdes över kylans ankomst till södra landsdelarna – men isarna försvann på vissa håll lika snabbt som de kom. Nu varnas det för livsfarliga förhållanden, och det har inträffat flera drunkningstillbud de senaste dagarna.

Under torsdagen kom exempelvis beskedet att fyra män har drunknat i en isvak i en sjö utanför Sävsjö i Småland. Det var en privatperson som slog larm om att denne upptäckt en livboj på isen, men utan att se några människor i närheten. Räddningstjänsten kunde senare lokalisera fyra avlidna personer och dra upp dem ur vaken. Närmare omständigheter runt olyckan har inte framkommit.

Det varnas också från andra håll i landet om förrädiska isar, och sportfiskare uppmanas till extra försiktighet innan de ge sig ut.
I norra delarna av landet är det fortfarande stabila isar på flera håll, även om mildvädret de senaste dagarna stä
– Generellt så har vi fina isar i år, men det har uppstått en del ölvakar, alltså hål som uppstår spontant. Däremot är det väldigt blött på sjöarna nu, efter regnet som kommit, rapporterar Marika Hopponen Westberg på Jormvattnets Fiskecamp i norra Jämtland.

Här på issäkerhet.se kan ni följa isläget i landet.

Du kanske även gillar detta