Makrillen är en av våra mest populära fiskar – inte minst på tallriken. Men har vi tagit den för given? Ja, är svaret. Nu är den så hårt fiskad i Nordostatlanten att den mister sin MSC-märkning. " /> Forskare slår larm – makrill inte hållbart fiskad längre | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Anders Lundin
Makrillen är både en populär sportfisk och matfisk. Foto: Anders Nicander
Forskare slår larm – makrill inte hållbart fiskad längre

Makrillen är en av våra mest populära fiskar – inte minst på tallriken. Men har vi tagit den för given? Ja, är svaret. Nu är den så hårt fiskad i Nordostatlanten att den mister sin MSC-märkning.

MSC är en förkortning för organisationen Marine Stewardship Council, som sätter sin märkning på livsmedel som anses vara hållbart fiskade. Men nu drar MSC in märkningen för all makrill som fångas i Nordostatlanten. Makrillfisket är nämligen inte längre hållbart. Beståndet av makrill i Nordostatlanten har enligt forskare minskat med över 40 procent sedan 2011. Organisationens programdirektör Minna Epps berättar för Sveriges Radio varför de sätter ned foten på detta vis.

– Man har under en väldigt lång tid fiskat över de vetenskapliga råden. De vetenskapliga råden uppmanar nu till minskning av kvoter på 68 procent, säger Epps i en intervju.

MSC tar bort märkningen på makrill som har fångats efter 2 mars 2019, och för att återfå MSC-märkningen för makrill måste EU, Norge, Island och Färöarna inom 90 dagar enas om en plan för hur man ska minska makrillfisket till hållbara nivåer.

Fiskejournalen återkommer med händelseutvecklingen kring makrillen.

Läs om Pernilla som skapar fiskesajter:

Pernilla Öberg – sportfiskarens digitala guide

Relaterad nyhet från din region
12 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Ida-Maria Rigoll lämnar sin tjänst på Mörrums Kronolaxfiske. Nu är frågan vem som ska efterträda henne? Foto: Privat
Toppjobb ledigt när Ida-Maria lämnar sin tjänst

Det händer mycket kring Mörrumsån just nu, med både miljonsatsningar på fiskevård och planer på en ny kastanläggning. Nu kommer beskedet att platschefen på Mörrums Kronolaxfiske, Ida-Maria Rigoll, säger upp sig.

Hon levererade sitt besked till allmänheten på onsdagen, där hon beskriver det svåra beslutet så här.
– Det har varit ett tufft beslut som tagit väldigt långt tid, längre än de flesta kan ana. 4 år ganska exakt har jag varit i Mörrum på Mörrums Kronolaxfiske och Sveaskog, skriver hon på sin blogg.

Anledningen är att hon tackat ja till ett annat uppdrag, som hon tillträder 1 maj. Det innebär också att jakten på hennes efterträdare börjar med detsamma.

– Jag har fått vara med i sammanhang jag aldrig trodde jag skulle få uppleva, jag har varit på middagar med ambassadörer från olika länder, landshövdingar, generaldirektörer, politiker, musiker, kungar, drottningar, prinsar och prinsessor, forskare, ungdomar och helt enkelt fantastiska, skriver Ida-Maria Rigoll på sin blogg.

Du kanske även gillar detta