Under hösten utspelar sig ett av naturens mäktigaste skådespel – nämligen laxens lek. Dessvärre är det många fiskar som inte når sina lekplatser av olika skäl, och forskare rapporterar dessutom om ett märkligt beteende hos vissa laxar. " /> Forskare slår larm: Trötta laxar vänder tillbaka för tidigt | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

1 år sedan Sverige Anders Lundin
Går Torneälvens laxar en ljusare framtid till mötes? Foto: Martin Falklind
Forskare slår larm: Trötta laxar vänder tillbaka för tidigt

Under hösten utspelar sig ett av naturens mäktigaste skådespel – nämligen laxens lek. Dessvärre är det många fiskar som inte når sina lekplatser av olika skäl, och forskare rapporterar dessutom om ett märkligt beteende hos vissa laxar.

Det har nämligen visat sig att lax vänder tillbaka innan de når lekplatsen, och en slutsats är att de helt enkelt är för trötta.

Det är forskaren Atso Romakkaniemi vid Naturresursinstitutet i Finland som studerat stigande lax vid Torneälvens mynning. Hon har märkt lax med radiosändare, och det visade sig att nästan alla av dem stannade i den nedre delen av älven, alltså inom 10 kilometer uppströms. En del av dem har dessutom vänt tillbaka till havet efter bara en vecka i älven.

– Det här är inte alls som förväntat, det är oroande, säger Atso Romakkaniemi till SVT.

Fiskejournalen har tidigare berättat att det observerats oroväckande mycket död lax i Torneälven denna sommar, och finska myndigheter har inlett ett omfattande och intensivt samarbete för att utreda orsaken.

Visserligen har det passerat runt 60 000 laxar vid räknaren i Kattilakoski, men frågan är alltså om många fiskar är för trötta för att simma hela vägen upp till de huvudsakliga lekområdena som ligger 10 till 30 mil uppströms.

– Situationen är oroande. Dels på grund av hur många döda fiskar som rapporterats hittills, men också för att många fiskar verkar vara för trötta för att simma längre sträckor, säger Atso Romakkaniemi till SVT.

Vattenkvaliteten i Torne älv kontrolleras nu och Livsmedelsverket samarbetar med Statens veterinärmedicinska anstalt i Sverige för att få svar på orsakerna bakom laxdöden.

Läs om ny odlingsteknik i Fiskejournalen:

Hypermodern odling ska ge friskare lax och öring

Relaterad nyhet från din region
14 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Länsstyrelser och kommuner kan få ett ökat ansvar för vattenförvaltning. Foto: Anders Lundin
Bättre vatten från fjäll till kust med "Blå plan"

Länsstyrelser och kommuner kan få ett större ansvar för landets vattenplanering, från fjäll till kust. Syftet är att genom bättre förvaltning höja kvalitén på våra vatten, och satsningen går under namnet ”Blå plan”.

Konceptet med en ”Blå plan” är att länsstyrelser och kommuner ska ta ett helhetsgrepp på hela avrinningsområdet, även de delar som passerar länets eller kommunens gränser. Bakom förslaget ligger Vattenmyndigheterna, som poängterar att det som pågår uppströms påverkar tillståndet i vattnet nedströms.
– Åtgärdsförslaget innebär att kommuner och länsstyrelser ska göra en förvaltningsövergripande vattenplanering med en helhetssyn utifrån hur hela avrinningsområdet mår, säger Johanna Söderasp, vattenvårdsdirektör i ett pressmeddelande.

Det framgår inte direkt hur sportfiske och annan rekreation ska vägas in i planeringen, men planen är att enklare kunna sätta in rätt åtgärd på rätt plats, vilket i förlängningen sparar pengar.
Fokus ska vara på vattenförekomster där vattnet kräver åtgärder för att få en god kvalitet. I sin planering ska även myndigheterna titta på hur vattnet påverkas av ett förändrat klimat.
Här kan du läsa mer om den ”Blå planen”.

Du kanske även gillar detta