Forskare varnar för ålgräsets framtid

Hotad miljö. Ålgräset ger skydd åt mindre fiskar och fungerar som viktiga barnkammare för många arter. Restaurering är både dyr och svår och utförs ofta av dykare . Foto: Louise Eriander

Ålgräset har stor betydelse för många av västkustens växter och djur och kallas ibland för fiskens barnkammare. Men framtiden ser allt annat än ljus ut. Forskaren Per-Olav Moksnes vid Göteborgs universitet menar att ålgräset i vissa området kan vara borta för alltid.

Övergödning och överfiske är viktiga orsaker till att ålgräset försvinner, men även en ökad kustexploatering spelar en betydande roll.
– När väl ålgräset har försvunnit kan det vara nästan omöjligt att få tillbaka det om man inte gör väldigt stora förändringar av miljön, säger forskaren Per-Olav Moksnes till Sveriges Radio.

Utan ålgräs blir vattnet grumligt och dessutom fattigare på fisk. Torsken är en av flera arter som har drabbats hårt.
– Tittar man på förlusten av torskyngel sedan 1990-talet så har vi räknat på att det motsvarar lika mycket torsk som landas i svenska hamnar under ett år. Det är ackumulerat över en 20 års period, men det är betydande förluster av torsk, säger Per-Olav Moksnes till Sveriges Radio.

Läs mer och lyssna på inslaget här.

I fjol sammanställdes en rödlista över Europas havsmiljöer. Enligt den rapporten är västkustens ålgräsängar Sveriges mest hotade marina habitat.

Hans Hällman

Publicerad: 05 March 2018
Av: Hans Hällman

Intressanta fiskeprylar från vår butik: