Fiskejournalen berättade förra året om de vackra men farliga klängmaneterna som upptäckts på Västkusten. Redan nu går forskare ut med varningar inför badsäsongen, för de kan mycket väl ha förökat sig. " /> Forskare varnar för klängmanet – kan ha spridit sig | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Anders Lundin
Den lilla medusan Gonionemus vertens bör betraktas på avstånd - för tentaklerna är laddade med brännande gift. Foto: Björn Källström / Göteborgs Maronbiologiska Laboratorium
Forskare varnar för klängmanet – kan ha spridit sig

Fiskejournalen berättade förra året om de vackra men farliga klängmaneterna som upptäckts på Västkusten. Redan nu går forskare ut med varningar inför badsäsongen, för de kan mycket väl ha förökat sig.

Visst är den vacker, den lilla medusan av hydroiden Gonionemus vertens. Men i likhet med andra nässeldjur har den förmåga att brännas – och just den här arten kan göra riktigt ont.

Den är bara några centimeter stor, och därför väldigt svår att upptäcka innan skadan redan är skedd. Fjolårets höga temperaturer kan ha fått den att föröka sig i våra vatten, och nu varnas alltså badarna på Västkusten inför sommaren.

– De som är extra känsliga kan förlora hörseln och synen, säger Björn Källström, forskare vid Göteborgs Marinbiologiska Laboratorium till Expressen.

Forskare har sedan förra sommaren studerat klängmaneterna, och de tror att värme och torka är anledningen till att de hittat till Sverige, och en teori är att de liftat hit med något fartyg.

Hur orolig är det befogat att vara kring klängmaneterna?

– Man ska inte vara orolig, men man bör vara försiktig och vaksam. Den är mycket kraftigare än en vanlig brännmanet och man får starkare brännskador, säger Björn Källström.

Än så länge har maneten bara bekräftats i Skåpesund. Men Björn Källström utesluter inte att maneten kan sprida sig.

– Blir det ännu en varm och torr sommar finns det en stor risk att det sprider sig till andra platser på Västkusten, säger han.

Havs- och vattenmyndigheten gick i fjol ut med dessa rekommendationer kring klängmaneter:

* Undvik att komma i kontakt med klängmaneter.

* Får du upp en klängmanet så ska du inte släppa tillbaka den i havet. Lägg upp den på land på ett ställe där den kan torka och där människor inte riskerar att komma i kontakt med den. * Tänk på att klängmaneter kan fortsätta brännas även efter att de tagits upp ur havet.

* Rapportera in ditt fynd till Rappen, gärna med foton uppifrån så att man kan avgöra om det syns ett tydligt kors eller inte. Alla rapporter kontrolleras av experter och hamnar i Sveriges största databas för arter, Artportalen.

* När du rapporterar, ange var du hittat djuren så att vi kan få en bild av spridningen i svenska vatten.

Läs om hur du fångar makrillen på Västkusten:

Makrillen kom tidigt till kusterna – så fångar du den!

Relaterad nyhet från din region
5 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Ida-Maria Rigoll lämnar sin tjänst på Mörrums Kronolaxfiske. Nu är frågan vem som ska efterträda henne? Foto: Privat
Toppjobb ledigt när Ida-Maria lämnar sin tjänst

Det händer mycket kring Mörrumsån just nu, med både miljonsatsningar på fiskevård och planer på en ny kastanläggning. Nu kommer beskedet att platschefen på Mörrums Kronolaxfiske, Ida-Maria Rigoll, säger upp sig.

Hon levererade sitt besked till allmänheten på onsdagen, där hon beskriver det svåra beslutet så här.
– Det har varit ett tufft beslut som tagit väldigt långt tid, längre än de flesta kan ana. 4 år ganska exakt har jag varit i Mörrum på Mörrums Kronolaxfiske och Sveaskog, skriver hon på sin blogg.

Anledningen är att hon tackat ja till ett annat uppdrag, som hon tillträder 1 maj. Det innebär också att jakten på hennes efterträdare börjar med detsamma.

– Jag har fått vara med i sammanhang jag aldrig trodde jag skulle få uppleva, jag har varit på middagar med ambassadörer från olika länder, landshövdingar, generaldirektörer, politiker, musiker, kungar, drottningar, prinsar och prinsessor, forskare, ungdomar och helt enkelt fantastiska, skriver Ida-Maria Rigoll på sin blogg.

Du kanske även gillar detta