Just nu:
Annons

Nyheter

3 månader sedan Sverige Anders Lundin
Fiskar dog efter regnoväder i Seattle, och det visade sig att det boven i dramat var en vanlig kemikalie som utsöndrades i vattendragen.
Forskning: Kemikalie i skor och däck orsakade fiskdöd

Är du bekant med kemikalien 6PPD? Det bör du bli – i synnerhet om du anser dig vara fiskvän. Nu visar färsk forskning att detta ämne, som finns i bland annat vissa skor och bildäck, kan orsaka fiskdöd.

Det är en studie, som publicerats i tidskriften Science, som skakar om både sportfiskare och andra vattenvänner. Forskning visar att det var ett ämne i vanliga bildäck som orsakade laxdöd i bäckar omkring Seattle.
– Laxen är en ganska stark fisk som inte dör så lätt, men den här kemikalien dödar laxen på några timmar, säger Zhenyu Tian, professor i miljökemi vid universitet i Washington och huvudförfattare till studien.

Ämnet 6PPD ska hindra gummit i däcken från att spricka, och enligt forskare från University of Washington så uppstår det stora problemet när ämnet kommer i kontakt med ozon, då molekylerna ändras till en form som dödar laxen.
Nu ska det aktuella forskalaget undersöka om ämnet är farligt för andra arter än fiskar.
– Vi behöver tänka på vilka kemikalier vi släpper ut i naturen och i detta fall behöver vi också tänka på hur vatten från vägarna inte ska rinna ut i naturen och att vi använder kemikalier som är ofarliga, säger Edward Kolodziej, professor i miljökemi och medförfattare till studien.

Här kan du se ett inslag i SVT om studien.

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Bäckrödingen har spridit sig i norrländska vatten. Foto: Alex Smith
Håll utkik efter bäckröding, kräftor och invasiva växter

Att det är förbjudet att plantera ut främmande arter i svenska vatten har förhoppningsvis de flesta sportfiskare koll på. Nu kan du hjälpa myndigheterna att rapportera in invasiva företeelser.

Det är Länsstyrelsen i Jämtland som uppmanar sportfiskare och andra naturnjutare att spana efter främmande arter. De har nämligen fått extra medel från Havs- och vattenmyndigheten för att öka ambitionsnivån i arbetet med invasiva arter.

Den mest spridda främmande arten i jämtländska vatten är den nordamerikanska bäckrödingen, som vållar bekymmer för öringen och den övriga naturliga faunan. En annan ökänd främling är signalkräftan, som kan bära på kräftpest utan att dö ut av den, med risk för att den medför att flodkräftan utrotas.

Länsstyrelsen kommer även att börja inventera främmande vattenväxter. Detta har de inte gjort så mycket tidigare, och där finns antagligen ett mörkertal.
Hör gärna av er till dem med tips på förekomster av främmande arter i Jämtlands läns vatten. Mail: anders.rydeborg@lansstyrelsen.se

Du kanske även gillar detta