Forskarna konstaterar svårigheten med att veta hur medicinen i vattendragen förändrar ekosystemet i naturen, därför är studien viktig. (Foto: Justin McCarthy) Forskarna konstaterar svårigheten med att veta hur medicinen i vattendragen förändrar ekosystemet i naturen, därför är studien viktig. (Foto: Justin McCarthy)[/caption] " /> Forskning: Medicin påverkar laxlek | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Morgan Fihn
Forskning: Medicin påverkar laxlek
Forskarna konstaterar svårigheten med att veta hur medicinen i vattendragen förändrar ekosystemet i naturen, därför är studien viktig. (Foto: Justin McCarthy)

Forskarna konstaterar svårigheten med att veta hur medicinen i vattendragen förändrar ekosystemet i naturen, därför är studien viktig. (Foto: Justin McCarthy)

Som Fiskejournalen tidigare rapporterat så finns en hel del antidepressiva läkemedel i våra vatten. Hur dessa påverkar ekosystemet är dock oklart. Nu ska ett forskarteam från Umeå universitet försöka hitta svaren.
Den studie som forskarna från Umeå universitet bedriver görs i samarbete med Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) och Södertörns högskola.
– Det finns höga halter av ångestdämpande medel i vattnet, speciellt vid städerna, och det renas inte. Vi har tittat på abborre tidigare och det visade sig att de som utsatts för läkemedlen var mer orädda, äter mer och tar risker, säger Gustav Hellström som är en av forskarna till GD.se.
Studien på lax görs i ett speciellt akvarium med strömmande vatten och ett antal individer är preparerade med ångestdämpande läkemedel.
– Effekterna kickar in direkt. I naturen finns läkemedlen hela tiden men i akvariet bara några dagar. Det är svårt att veta hur det här förändrar ekosystemet i naturen och reproduktionsbeteendet är viktigt. Vi tror att de sneakers som fått läkemedlen inte har samma intresse av att leka.
Läs mer här.
Här nedan kan du se ett filmklipp från forskningsanläggningen.

Relaterad nyhet från din region
12 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jodå – flera sportfiskare har hjälpt till att städa upp längs Malmö kanal. Frågan om ett fiskeförbud kommer ändå att tas upp av Malmö stad. Foto: Privat
Malmö kanal: Så många röstade emot fiskeförbud

Ska fisket i Malmö kanal förbjudas? Nej, tycker över 450 människor som röstat emot förslaget. Men frågan kommer ändå att tas upp av Malmö kommun, trots att betydligt färre vill se ett förbud.

Fiskejournalen har tidigare skrivit om konflikterna kring fisket i Malmö kanal, där det vittnats om nedskräpning och allmän misskötsel. Det gick så långt att det skickades in ett medborgarförslag till kommunen, om att fisket skulle förbjudas i kanalen. Nu står det klart att förslaget kommer att tas upp i tekniska nämnden i Malmö stad, eftersom över 100 personer röstat ja till förslaget. De över 450 rösterna som tyckte annorlunda lyckades alltså inte stoppa förslaget från att gå vidare i processen. Beslut väntas under juni månad.

Det ska dock tilläggas att det tagits initiativ bland sportfiskare för att städa upp vid kanalen, vilket vi skrivit om i tidigare artiklar.
Här kan du se ett inslag i SVT om konflikten vid Malmö kanal.

Du kanske även gillar detta