Forskning: Medicin påverkar laxlek

Forskarna konstaterar svårigheten med att veta hur medicinen i vattendragen förändrar ekosystemet i naturen, därför är studien viktig. (Foto: Justin McCarthy)

Forskarna konstaterar svårigheten med att veta hur medicinen i vattendragen förändrar ekosystemet i naturen, därför är studien viktig. (Foto: Justin McCarthy)

Som Fiskejournalen tidigare rapporterat så finns en hel del antidepressiva läkemedel i våra vatten. Hur dessa påverkar ekosystemet är dock oklart. Nu ska ett forskarteam från Umeå universitet försöka hitta svaren.
Den studie som forskarna från Umeå universitet bedriver görs i samarbete med Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) och Södertörns högskola.
– Det finns höga halter av ångestdämpande medel i vattnet, speciellt vid städerna, och det renas inte. Vi har tittat på abborre tidigare och det visade sig att de som utsatts för läkemedlen var mer orädda, äter mer och tar risker, säger Gustav Hellström som är en av forskarna till GD.se.
Studien på lax görs i ett speciellt akvarium med strömmande vatten och ett antal individer är preparerade med ångestdämpande läkemedel.
– Effekterna kickar in direkt. I naturen finns läkemedlen hela tiden men i akvariet bara några dagar. Det är svårt att veta hur det här förändrar ekosystemet i naturen och reproduktionsbeteendet är viktigt. Vi tror att de sneakers som fått läkemedlen inte har samma intresse av att leka.
Läs mer här.
Här nedan kan du se ett filmklipp från forskningsanläggningen.

Annons
AKTUELLT

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...