Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Forskning på odlad fisk

En steelhead kämpar sig förbi ett vattenfall i Lewis River, Kanada. (Foto: Greg Shields/Creative common)

Odlad fisk anpassar sig relativt snabbt till en miljö i fångenskap. Nu visar en uppmärksammad rapport att dess avkommor bär med sig anpassningen – som inte är någon fördel i en naturlig miljö.
Det är forskare vid University of Montana i USA som publicerar en forskningsstudie om de negativa effekterna på odlad fisk – om de ska återintroduceras i sin naturliga miljö. Forskarna placerade nykläckta havsvandrande regnbågar, sk steelhead, i avelskassar och lät dessa växa upp och föröka sig i fångenskap. Avkommorna släpptes sedan ut i Hood River i delstaten Oregon och jämfördes sedan löpande med det naturliga beståndet av steelhead.
När årskullen återvände till Hood River från havet för att leka märkte forskarlaget stora skillnader. Avkommorna från de fiskar som vuxit upp i fångenskap hade sämre fitness än avkommorna från de som levt fritt. Antalet återvändare var betydligt färre och uppvisade även en sämre kondition.
Forskarna tror att skillnaden bland annat beror på att de fiskar som levt i fångeskap inte valt partner enligt det naturliga urvalet.
Det som förbryllar forskarna är att konsekvenserna av en enda generations fångenskap så tydligt lever vidare i avkommorna – oavsett deras livsmiljö.
Här kan du läsa mer (PDF-engelska).
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Denna hittades uppspolad på land. Men vad är det för art, undrar fotografen Håkan Wallin.
Har du koll på denna krokodil-liknande art?

Det dyker upp allt fler udda fiskarter i Sverige, både önskade och oönskade. En av dem som skickat in en bildfråga är Håkan Wallin, som hittade denna art uppsköljd bland tången på Västkusten.

Senast i onsdags berättade vi om SLU:s sensationella fynd i Nordsjön, nämligen en kortnosad sjöhäst. En slutsats är att både den och andra arter lockas hit i takt med förändrat klimat.
Någon sjöhäst är inte arten på bilden ovan, även om det finns vissa likheter.
Håkan Wallin beskriver sitt fynd som 30–40 centimeter långt, och som synes har den ett säreget utseende med krokodil-liknande huvud.

Om du inte redan kommit fram till svaret på egen hand så kommer det här: Större kantnål. Detta enligt Sportfiskarnas experter Markus Lundgren och Hans Lindqwist.

Faktum är att arten är ganska vanlig på västkusten, men att den inte tillhör vardagsfångsterna vid sportfiske. Fiskejournalen skrev senast om Större kantnål i samband med ungdomstävlingen Artjakten 2019, där vinnaren Gustav Yxell fångade ett exemplar av denna art.
Tipset är att använda mycket små krokar.

Enligt SLU:s Artfakta uppehåller den sig gärna vid vegetationsrika klipp- eller sandbottnar, gärna med alger och bandtång. Den kan också påträffas i flodmynningarnas bräckta vatten. Födan utgörs av fiskyngel och små, ryggradslösa djur.

Du kanske även gillar detta