Just nu:
Annons

Nyheter

2 veckor sedan Sverige Anders Lundin
Hur kastar du? Foto: Robert Westin
Forskning pågår: Hur rör sig egentligen en flugfiskare?

Det här är måhända på nördnivå – men vilken hobby går egentligen fri från sådant? Nu riktar svenska forskare blickarna mot flugfiskare, och hur de rör sig in i minsta detalj.

Det hela utspelar sig i Piteå, där det i detalj kartläggs hur flugfiskare rör sig under själva kastmomentet. Forskningen är en del i ett examensarbete som utförs av studenter i fysioterapi vid LTU samt ett masterarbete i idrottsvetenskap vid Mittuniversitet, skriver Piteå Tidning.

Genom att tejpa fast sensorer på de utvaldas kroppar så kan studenterna göra rörelseanalyser av deras kast. Och de utvalda i detta fall var bland andra Ulrik Röijezon, Magnus Hedman och Bernt Johansson.
Om namnen klingar bekant så är det inte konstigt, eftersom alla tre är med i landslaget i flugkastning.

– Jag har lyckats kombinera mitt intresse för flugfiske och flugkastning med mitt arbete. Meningen med det här är att förstå och lära oss mer om kastteknik och hur vi använder olika typer av stilar vid olika typer av kast. Vi ska även jämföra skillnaden mellan elitkastare och medelgoda kastare, säger Ulrik Röijezon till Piteå Tidning.

Som sagt, på nördnivå, men all kunskap på vägen mot den perfekta tekniken tackar vi för …

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Fredrik Isaksson i Team Smurf med en lax på 103 centimeter och 13,12 kilo. Foto: Privat
Gigantiska laxar landades under Kinnekulleträffen

Så är slaget om Vänern över. Den klassiska trollingtävlingen Kinnekulleträffen gick i hamn enligt förhoppningarna, med riktigt tunga fiskar i toppen av resultatlistan.

Segrarna i Kinnekulleträffen, Kristofer Larsson och Robin Johansson i Team De Gule.

Det blev på flera sätt en annorlunda upplaga av Kinnekulleträffen, inte minst med tanke på att den avgjordes online och i utspridd form. Anmärkningsvärt är också att det fångades ovanligt stora fiskar, med två laxar över 13 kilo. Jonas Lidberg i team Iogt-Nto var allra värst med en bjässe på hela 104 centimeter och 13,42 kilo. Fredrik Isaksson i Team Smurf var inte mycket sämre med ett exemplar på 103 centimeter och 13,12 kilo.
– Två fiskar över 13 kilo är ju fantastiskt, och dessutom många över 10 kilo, säger tävlingsledaren Fredrik Andersson när han sitter och sammanställer alla rapporter från helgen.

Enligt honom har allt gått enligt förhoppningarna.
– Det var blåsiga förmiddagar, men lugna eftermiddagar. Det har bara varit

Jonas Lidberg med sin 13,42 kilo tunga lax.

glada miner och ett bra fiske, hälsar han.

De stora fiskarna till trots så fick varken Jonas Lidberg eller Fredrik Isaksson kliva upp på prispallen i huvudtävlingen. Segrade gjorde istället Kristofer Larsson och Robin Johansson i Team De Gule, på 681 centimeter. Tvåa blev Team J-S (Joakim Sahlberg, David Skoglund) på 628 centimeter och trea Team Ozza/Messi (Mattias Olsson, Henrik Messfeldt) med 624 centimeter.

– Vi går som på moln. Vi lade mycket tid på att leta fisk inför helgen, och redan på lördagen så hamnade vi i ett riktigt racerfiske och lade grunden för segern, berättar Kristofer Larsson i segerlaget.

De fick ingen lax över 10 kilo, men deras 9 fiskar hade ett väldigt högt snitt på över 75 centimeter.

– Vi vara oroliga för att vi skulle bli passerade på slutet, så vi skrek rakt ut när vi fick beskedet, säger Kristofer Larsson som är en van trollingfiskare och bland annat driver egen guideverksamhet.
Grattis till er, säger vi på Fiskejournalen!

Här hittar ni alla resultat, och dessutom bilder på de största fiskarna.

Du kanske även gillar detta