Förslag om att ta bort torskstopp under lekperiod

Fångsten av torsk i Östersjön är bara en sjättedel av vad den var för 40 år sedan. Ändå sätts kvoterna långt över experternas rekommendationer.

Torskbestånden i Östersjön är under press, och nu vilar ansvaret att rädda dem på fiskeministrarna. EU-kommissionen har lämnat sina förslag till kvoter för nästa års torskfiske i Östersjön, och stiftelsen BalticSea2020 konstaterar att det finns mycket mer att önska inför beslutet.

Bland annat varnar de för att kommissionen vill ta bort fiskestoppet under lekperioden.

De skriver bland annat: ”Förslaget till kvoter för nästa års torskfiske i Östersjön ger oss två exempel på att förvaltningsprocessen styrs av något annat än att slå vakt om ett bestånd som är hårt drabbat av klimatförändringar, övergödning och överfiske. Både 2016 och 2018 är “rekryteringen” (ett-åriga torskar) historiskt låg. Men 2017 var rekryteringen ovanligt god och är enligt kommissionen därför redo att fiskas. Man föreslår en ökning av kvoten för 2019 med 31 procent, från ca 5 600 ton till ca 7 300 ton.

För det östra beståndet föreslår Kommissionen för 2019 betydligt högre kvoter än alla de rådgivare och intressenter som lämnar analyser och underlag”. BalticSea2020 menar att med så oklara rekommendationer, blir också fiskeministrarnas uppgift att besluta om kvoter alltmer komplicerad och risken för godtyckliga beslut blir allt mer överhängande. Därför blir ansvaret stort när fiskeministrarna möts den 15-16 oktober.

De uppmanar de svenska politiker som innan valet stödde ett förbud för bottentrålning, att nu stå upp för sina löften.

Följ BalticSea 2020 här:

www.balticsea2020.org

http://www.raddaostersjotorsken.nu

 

Publicerad: 04 October 2018
Av: Anders Lundin