Just nu:
Annons

Nyheter

1 månad sedan Sverige Anders Lundin
Snart kan det bli stopp för bly inom sportfisket. Foto: Anders Lundin
Dags att sänka blyet – fisket påverkas av förbudsförslag

Blyets vara eller icke vara inom fisket har diskuterats i många omgångar. Nu kommer det ett formellt förslag som kan avgöra frågan – åtminstone inom EU-länderna.

EU:s kemikaliemyndighet, ECHA, har nämligen presenterat ett förslag om totalförbud mot blyammunition, samt om att använda bly vid fiske i EU-länderna.
Det hela sker utifrån ett uppdrag från EU-kommissionen, och även om det kommer att finnas vissa undantag så blir det i vissa avseenden totalförbud om förslaget går igenom.

Jaktjournalen har listat delar ur förslaget:
* Blysänken i övrigt eller drag med bly förbjuds för försäljning och användning med en femårig övergångsperiod på tre eller fem år, beroende på om vikten är över eller under 50 gram.
* Omedelbart förbud föreslås för drop off-fiske med blysänken.

* Hagelpatroner med bly förbjuds både för försäljning och användning med en övergångsperiod på fem år. När det gäller sportskytte med blyhagel föreslås dock att det ska kunna göras nationella undantag med strikta villkor för att blyhaglet inte får påverka i omgivningarna. Här konstaterar ECHA att undantag kan behövas främst för de olympiska tävlingsskyttarna.
* Centralantänd kulammunition med bly får en övergångsperiod på 18 månader när det gäller 5,6 millimeters-kulor eller större.
* Centralantända kulpatroner under 5,6 millimeter och kantantända patroner, som .22-ammuniton, har en övergångsperiod på fem år.
Polis, militär och tullpersonal berörs inte av förbudsförslaget.Det görs även undantag för det civila skyttet inomhus, eftersom det där finns kulfång och det bedöms att blyet samlas upp på ett säkert sätt.

Förslaget finns här.
Från den 24 mars har till exempel skyttar, jägare och fiskare ett halvår på sig att lämna in synpunkter om förbudsförslaget.

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Andreas Hagström tar över rodret på Beason båtar efter Peter Hedqvist. Foto: Privat
Fiskeprofil blir ny kapten på klassiskt båtföretag

Båtbranschen rider på en framgångsvåg, och både nya och gamla aktörer tar utvecklingen framåt. Nu står det klart att klassiska Beason Båtar får en ny ägare, nämligen i form av Andreas Hagström från Mariestad.

Andreas tar över efter Peter Hedqvist, som styrt skutan på Beason Båtar sedan 2006. Han kommer dock att vara kvar inom företaget, både med att bygga båtar och ta fram nya båtmodeller tillsammans med Andreas.
– Inom kort kommer vi presentera en modell som fyller ett hålrum i det nordiska sportfisket, meddelar Andreas Hagström.

Det ska tilläggas att Andreas Hagström, som är ett välkänt namn inom trollingkretsar, sedan tidigare driver Mariestads Marina. Enligt dem själva är intresset för välbyggda sportfiskebåtar som tål det nordiska klimatet stort, att och Beason är många sportfiskares ”drömbåt”.

Du kanske även gillar detta