Det vackra Koster har en unik marin fauna och flora, som förhoppningsvis nu kommer få utökat skydd.
Det vackra Koster har en unik marin fauna och flora, som förhoppningsvis nu kommer få utökat skydd. [/caption]Havs- och vattenmyndigheten, HaV, vill öka skyddet i Kosterhavets nationalpark. Bland annat föreslår man tillståndskrav på trålfiske och trålförbud i särskilt känsliga områden. " /> Förslag på utökat skydd av Koster | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
Förslag på utökat skydd av Koster

Det vackra Koster har en unik marin fauna och flora, som förhoppningsvis nu kommer få utökat skydd.


Det vackra Koster har en unik marin fauna och flora, som förhoppningsvis nu kommer få utökat skydd.

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, vill öka skyddet i Kosterhavets nationalpark. Bland annat föreslår man tillståndskrav på trålfiske och trålförbud i särskilt känsliga områden.
Kosterhavets nationalpark ligger i norra Bohuslän. Av Sveriges cirka 4 300 marina ryggradslösa djur är det uppskattningsvis 200 arter som endast finns här. Många andra arter har sin huvudsakliga svenska utbredning i Kosterområdet. Speciellt skyddsvärda miljöer är de djupa hårdbottnarna, områden med ögonkorall och de grunda, exponerade områdena i ytterskärgården med sina tareskogar.
Trots att området idag är både nationalpark och Natura 2000-område, får man fortfarande tråla i stora delar av området. I de områden som är skyddade från trålning idag, har inventering visat trålspår och skador i fyra av de sex stängda områdena. Man har också sett att det fanns fler arter i de stängda områdena jämfört med kontrollområden. Detta har väckt frågan om behov av att ökat skydd, bland annat från företrädare för det lokala, småskaliga fisket och av förvaltarna av nationalparken Kosterhavet.

Maria Ålander

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Lucas Lövgren åkte tillbaka till platsen där han tidigare förlorat en stor fisk, och det lönade sig. Foto: Privat
Rödingbjässe från norr – Lucas fick sin revansch

Snacka om att sätta ned foten. Knappt har pimpelsäsongen börjat innan en av årets häftigaste fiskar har fångats, vågar vi påstå. Det var Lucas Lövgren i Kiruna som fick sitt livs fjällröding under den senaste turen – på samma plats där han tidigare tappat en bjässe.

Drömfisken fick simma tillbaka efter vägning.

Det har varit rejält kallt i landets nordligaste delar den senaste veckan, men Lucas Lövgrens fina röding hjälper månne till att höja temperaturen hos dem som tvekar inför att ge sig ut på fiskevattnen.
Måtten på bjässen var imponerande 5 996 gram och 82 centimeter. En sån där fisk som de flesta bara får se på bild i fisketidningar eller i sina drömmar.

Vi ber Lucas berätta om det lyckade fiskafänget:

– Att få inleda året med en sådan drömfisk känns magiskt. Ofta brukar jag se mina jullov som en tid då jag kan fara ut och fiska på vatten som jag tror kan hålla grov fisk. Det blir även en hel del mil på skotern i samband med det, berättar Lucas för Fiskejournalen.

Han fortsätter:
– Ändå sedan förra året då jag tappat en stor röding har jag velat åka tillbaka till den platsen och lägga timmarna. Jag väntade in snön 2021 och gjorde då den första fjällresan – som alltså gick rätt bra. Fisken bjöd på en 35 minuters kamp, därefter några bilder innan den fick gå hem igen.

Frågan är då hur han ska kunna toppa denna fisk i framtiden?
– Målet att få en större röding känns just nu svårt att överträffa. Ett av mina nästa mål inför sommarfisket blir att försöka slå mitt personbästa på öring, hälsar en nöjd fångstman.
Fiskejournalen tackar för storyn och gratulerar Lucas till en magisk fisk.

Du kanske även gillar detta