Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Första gösen någonsin

Tobias Bjarnestad hade aldrig tidigare fått någon gös innan han och en kompis styrde ut på Mälaren. En trög start och ett missat hugg skvallrade om att statistiken skulle stå sig ett tag till. Sista kastet skulle dock skänka Tobias livets första gös.
Tobias, som har Mälaren som hemmavatten, ägnade stora delar av dagen åt att söka fisk. Gädda, gös och abborre lyste med sin frånvaro med några få undantag. Ett sista stopp utanför hamnen gav ett hugg och när fisken närmade sig ytan såg Tobias att det var en gös. Tyvärr släppte den, men vännen Mathias manade honom att göra ett kast till på samma ställe.
– Då sög det till och en vild kamp började, säger Tobias.
Efter ett tag såg de en stor skugga under båten. En riktigt stor gös och dessutom Tobias Bjarnestads första gös någonsin. Väl i vågsäcken stannade vikten vid 5,1 kilo.
– Känslan nu, några dagar senare, är fortfarande obeskrivlig, berättar Tobias i sin anmälan till Grand Slam Cup.
Grattis, tack för en kul anmälan och välkommen in i tävlingen, säger vi till Tobias.
Morgan Fihn

Tobias Bjarnestad hade den goda smaken att välja en Grand Slam-gös som sin första gös någonsin.

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Länsstyrelser och kommuner kan få ett ökat ansvar för vattenförvaltning. Foto: Anders Lundin
Bättre vatten från fjäll till kust med "Blå plan"

Länsstyrelser och kommuner kan få ett större ansvar för landets vattenplanering, från fjäll till kust. Syftet är att genom bättre förvaltning höja kvalitén på våra vatten, och satsningen går under namnet ”Blå plan”.

Konceptet med en ”Blå plan” är att länsstyrelser och kommuner ska ta ett helhetsgrepp på hela avrinningsområdet, även de delar som passerar länets eller kommunens gränser. Bakom förslaget ligger Vattenmyndigheterna, som poängterar att det som pågår uppströms påverkar tillståndet i vattnet nedströms.
– Åtgärdsförslaget innebär att kommuner och länsstyrelser ska göra en förvaltningsövergripande vattenplanering med en helhetssyn utifrån hur hela avrinningsområdet mår, säger Johanna Söderasp, vattenvårdsdirektör i ett pressmeddelande.

Det framgår inte direkt hur sportfiske och annan rekreation ska vägas in i planeringen, men planen är att enklare kunna sätta in rätt åtgärd på rätt plats, vilket i förlängningen sparar pengar.
Fokus ska vara på vattenförekomster där vattnet kräver åtgärder för att få en god kvalitet. I sin planering ska även myndigheterna titta på hur vattnet påverkas av ett förändrat klimat.
Här kan du läsa mer om den ”Blå planen”.

Du kanske även gillar detta