siluett-omlöp
Nu har den första laxen registrerats av fiskräknaren i Hedefors omlöp, Säveån, Lerums kommun. Nu hoppas man att fler laxar ska följa. " /> Första laxen räknad i Hedefors | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Mathias Arnham
Första laxen räknad i Hedefors

siluett-omlöp
siluett-omlöp
Nu har den första laxen registrerats av fiskräknaren i Hedefors omlöp, Säveån, Lerums kommun. Nu hoppas man att fler laxar ska följa.

Fiskräknaren installerades i maj och kan med hjälp av siluetter läsa av olika fiskar. Flera registreringar av laxfiskar har redan gjorts, men dessa har varit under halvmetern och handlar troligtvis om stationära öringar. Nu passerade en fisk som mätte 99 cm, vilket med stor sannolikhet är en lax på väg upp för att utforska nya reproduktionsområden
– Skuggbilderna av öring och lax är ju väldigt lika och egentligen är det bara storleken man kan använda sig av för att någorlunda säkert skilja dem åt, säger Daniel Johansson på Länsstyrelsen i Västra Götalands län.
 

Ett efterlängtat omlöp
Omlöpet i Hedefors blev klart i höstas, efter årtionden av diskussioner mellan olika parter. Omlöpet gör nu att laxar, ålar och andra fiskar kan nå lekområden och näringssöksområden de inte nått på mycket länge. Det är ett unikt bygge på många sätt. Byggförhållandena har varit svåra på grund av rasrisken i området och själva omlöpet mäter nästan 400 meter.

Projektet är ännu inte avslutat. Ett fingaller ska i sommar placeras uppströms kraftverket, för att hindra återvändande fiskar och utvandrande smolt från att sugas in i turbinerna.
 

Maria Ålander

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Enligt guiden Philip Augustsson har det skånska silvret varit segt hittills. Foto: Privat
Seg start på öringfisket i syd – men ge inte upp!

Det vore en överdrift om vi skrev att havsöringsfisket på sydkusten fått en flygande start. Tvärtom kommer det rapporter om att öringen varit ovanligt svårflirtad denna säsongsinledning.

En av dem som kan vittna om det sega fisket är skånske guiden Philip Augustsson, som tror att öringen inte börjat leta sig in mot land ännu.
– Fisket har varit riktigt svårt och trögt hittills. Dåliga vindar, låg temperatur och hög salthalt har ställt till det. Förmodligen är mycket fisk längre ut där de har varmare vatten tack vare strömmarna, berättar Philip Augustsson för Fiskejournalen.

Han tror att det finns en del fisk i mynningar, på grund av högre sötvattenhalt.

– Jag fiskar dock personligen inte i de tillåtna mynningarna, eftersom jag inte vill bidra till att störa öringen i en miljö där de söker skydd och är lättåtkomliga.

Frågan är då vilka knep han kan bjuda på, för dem som längtar efter ett hugg?
– Fluga som imiterar räka eller spigg är alltid säkra kort. Spinnbeten i olika storlekar fungerar året om, och små beten är oftast säkra kort om man vill fånga fisk.
Philip säger att man ändå inte ska vara rädd för att köra stora beten tidigt på säsongen, fast det är kallt i vattnet.
– Då erbjuder man ett skrovmål som havsöringen inte hittar allt för ofta denna årstiden, och tendensen är att man då fångar stor fisk, tipsar Philip Augustsson.

Du kanske även gillar detta