Första laxen räknad i Hedefors

siluett-omlöp
siluett-omlöp
Nu har den första laxen registrerats av fiskräknaren i Hedefors omlöp, Säveån, Lerums kommun. Nu hoppas man att fler laxar ska följa.

Fiskräknaren installerades i maj och kan med hjälp av siluetter läsa av olika fiskar. Flera registreringar av laxfiskar har redan gjorts, men dessa har varit under halvmetern och handlar troligtvis om stationära öringar. Nu passerade en fisk som mätte 99 cm, vilket med stor sannolikhet är en lax på väg upp för att utforska nya reproduktionsområden
– Skuggbilderna av öring och lax är ju väldigt lika och egentligen är det bara storleken man kan använda sig av för att någorlunda säkert skilja dem åt, säger Daniel Johansson på Länsstyrelsen i Västra Götalands län.
 

Ett efterlängtat omlöp
Omlöpet i Hedefors blev klart i höstas, efter årtionden av diskussioner mellan olika parter. Omlöpet gör nu att laxar, ålar och andra fiskar kan nå lekområden och näringssöksområden de inte nått på mycket länge. Det är ett unikt bygge på många sätt. Byggförhållandena har varit svåra på grund av rasrisken i området och själva omlöpet mäter nästan 400 meter.
Projektet är ännu inte avslutat. Ett fingaller ska i sommar placeras uppströms kraftverket, för att hindra återvändande fiskar och utvandrande smolt från att sugas in i turbinerna.
 

Maria Ålander

Annons
AKTUELLT

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...