Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Första metergäddan

Sjön Hovran i Dalarna levererar ännu en 100-klubbare. För Fredrik Wallin var det hans livs första gädda över metern från isen.

Fredrik Wallin var ute på sitt livs andra ismete-pass. Strax efter lunch högg hans första 100-klubbare, en gädda på 107 centimeter.
– Jag stod på helspänn och höll andan när vippan på mitt ismete började gunga, säger Fredrik.
Strax därpå var hans första ismete-gädda ett faktum. Efter mätning och fotografering fick fisken simma tillbaks i sjön Hovran. Självklart amnmäler Fredrik Wallin sin gädda på 107 centimeter – och är numer medlem i 100-klubben. Precis som alla nya medlemmar får han en vobbler från CWC.
Vill du också bli medlem? Klicka här för mer information.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
20 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Så här såg det ut efter att Fortum stängt av vattnet i Väljeån. Foto: Privat
Fortum polisanmäls efter nolltappning i öringvatten

I somras fick människor vid Väljeån i Hälsingland rusa ut för att rädda sprattlande fisk, efter att vattnet plötsligt försvunnit på en sträcka av 2 kilometer. Nu har Länsstyrelsen i Gävleborg polisanmält Fortum för misstanke om brott mot miljöbalken.

Det var i juni 2020 som händelsen i Väljeån utspelade sig, där den lokala fiskevårdsföreningen befarar att flera årskullar av både harr och öring slogs ut. Det har gjorts stora insatser för fiskevården i det aktuella vattnet, och enligt vattendomen från 1950 ska minst en kubikmeter vatten per sekund alltid ska släppas.

Fortum erkände att en dammlucka stängts av misstag, men Länsstyrelsen i Gävleborg väljer ändå att polisanmäla bolaget för brott mot miljöbalken. Torrläggningen ska enligt länsstyrelsens bedömning medfört en påtaglig risk för skador på fisk och andra vattenlevande organismer.

– Bryter man mot en vattendom måste vi anmäla det så får miljöåklagaren göra en utredning på det här, säger Gustav Hartzell, handläggare på länsstyrelsens enhet för vattenverksamhet och fiske, till Hela Hälsingland.

Du kanske även gillar detta