I den djupa Marianergraven fångade forskare nyligen den mystiska spökfisken på bild för första gången. " /> Första spökfisken fångad på bild | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

5 år sedan Sverige Maria Ålander
Det mycket bleka och genomskinliga spökfisken, är just spöklik. Foto: NOAA
Första spökfisken fångad på bild

I den djupa Marianergraven fångade forskare nyligen den mystiska spökfisken på bild för första gången.
Ghostfish kallas denna fisk som hör till familjen Aphyonidae. Det var under en expedition med NOAA, National Oceanic and Atmospheric Administration, som skeppet Okeanos Explorera djupgående kamera fångade ”spöket” på 2500 meters djup. Fisken är inte mer än tio centimeter lång och har ett genomskinligt och fjällöst skinn. Ögonen är kusligt vita. Ingen medlem i denna fiskfamilj har tidigare setts levande.
Se NOAA:s och skeppet Okeanos Explorers bästa undervattensfilmer här.

 

 

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Vilmer fördubblade sitt personliga rekord med den här granna gäddan. Foto: Privat
Veckans fiskeglädje: Vilmer och granna gammelgäddan

Delad glädje är dubbel glädje. Veckans stora fiskelycka rapporteras in från Martin Bojfors och 8-årige sonen Vilmer, som fick sina drömmar uppfyllda när de tog en fisketur på Mälaren.

Vilmers tidigare personliga rekord låg på 5,4 kilo, och redan i bilen var Vilmer taggad och pratade om att det skulle vara roligt att få nytt personligt rekord på gädda eller gös.
Och det infriades med råge.

– Vi började trolla en stor vik över cirka 15 meters djup. Vi hade vobbler som gick mellan 2,5–6 meter ner. Efter bara 15 minuter så såg vi på det yttre paravanspöt att det backade lite, berättar Martin.
Hugget såg inte så våldsamt ut, men när Vilmer tog spöt så kände han att det var en stor fisk.

– Vi trodde först att det var en stor gös, eftersom den fortsatte att gå djupt hela vägen fram till båten. Men när den kom upp mot ytan kunde vi se den enorma gäddan.

 

Fördubblade sitt rekord
Pappas håvning gick bra och sedan blev det glädjevrål från både Vilmer och pappa.
– Jag insåg att det förmodligen var en 10-plussare, men sa bara till Vilmer ”det här är garanterat ett nytt PB”! När vi vägt fisken till 11,2 kilo och mätt henne till hela 117 centimeter, var Vilmer helt mållös. Han förstod knappt vad som hänt!
De hälsar också att återutsättningen gick bra och att gäddan simmade piggt ner mot djupet, så att fler får chansen att fånga den.
– Ett minne för livet för både Vilmer och mig, konstaterar en nöjd pappa.

Du kanske även gillar detta