gäddaUV
Koldioxidutsläpp leder till klimatförändringar, men även till att haven försuras. Försurade hav kan påverka fiskarnas hjärnor och därmed skapa beteendeförändringar. " /> Försurning förvirrar fiskar | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
Försurning förvirrar fiskar

gäddaUV
Koldioxidutsläpp leder till klimatförändringar, men även till att haven försuras. Försurade hav kan påverka fiskarnas hjärnor och därmed skapa beteendeförändringar.
I tropikerna har man sett att fiskar blir överaktiva, får förändrat luktsinne och till och med kan dras till rovfiskar när havet blir surare. Hur Östersjöns och Västerhavets fiskar påverkas studerar man nu på Uppsala Universitet. I ett radioinslag på P4 Gotland, berättar forskaren Josefin Sundin om hur forskningen går till.
– I Östersjön ska vi till exempel samla in fiskägg av gädda, abborre och flundra. Sedan har vi dem i vatten där vi tillsätter koldioxid i den mängd som man antar att det kommer vara i vattnet år 2100, alltså om 100 år. Sedan ska fiskynglen studeras.
 
Västkuststudie ger hopp
De studier av reproduktion som gjordes i våras på Västkusten av storspigg, ger ett visst hopp. De visar att fiskarna på Västkusten verkar vara tåligare mot försurning är de fiskar som studerats i tropiska vatten. Nu hoppas Josefin Sundin att även Östersjöfisken ska visa sig ha större motståndskraft mot försurningen i havet.
Lyssna på P4:s inslag här

Maria Ålander

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Båtmässan ersätts av en digital variant. Foto: Maximilian Weisbecker
Besked: Populära Båtmässan ersätts av digital Båtvecka

Nu har det väntade beskedet kommit. Liksom Sportfiskemässan tvingas även Båtmässan i Göteborg ställas in, åtminstone som fysisk mötesplats. Den ersätt dock av en digital variant, dessutom under en hel vecka.

Båtmässan i Göteborg, som brukar locka närmare 60 000 besökare, skulle ha firat 62 år detta år. Liksom många andra arrangemang så tvingas man dock ställa in, på grund av risken för smittspridning av Covid 19.
Lösningen blir i stället en coronasäker variant, alltså en digital variant som pågår mellan 5 och 14 februari.

Över 25 företag har redan anmält sitt deltagande, och de kommer att visa upp sitt utbud genom såväl digitala utställningar som privata visningar.
Arrangörerna hälsar att det inom kort dyker en kalender på deras hemsida, där de olika aktiviteterna presenteras. Här hittar du den!

Du kanske även gillar detta