Försurningen åter i fokus 2012

Bra med fokus på försurning av mark och vatten då problemet kvarstår. (Foto: Bengt Olsson)

Sportfiskarna:
Under 2012 hölls flera konferenser och seminarier med inriktning på försurning och kalkning vilket åter skapade fokus på försurningsproblematiken.

För en fråga som i stort sett är död i media är det mycket glädjande att det anordnades fyra större konferenser om försurningen 2012. Det finns ett behov av att lyfta frågan då försurningen kvarstår i stora områden. Positivt är dock att flera större forskningsprogram fortsätter att förbättra kunskapsläget.
– Det finns en uppenbar risk att exempelvis politiker inte förstår hur allvarligt problemet är om den allmänna hållningen är att ”problemet är löst”. Men miljökvalitetsmålet ”Bara naturlig försurning” kommer tyvärr inte att nås inom överskådlig framtid. Därför är det viktigt att kunskapen upprätthålls på våra länsstyrelser och att forskningen fortsätter om försurningen av mark och vatten, kommenterar Anders Karlsson, Sportfiskarnas fiskevårdsansvarige.
Följande konferenser anordnades 2012:
28-29 mars arrangerade Länsstyrelsen i Värmlands län en tvådagars träff om kalkning och fiskevård i Sunne för handläggare från länsstyrelserna.
26 april höll Gårdsjöstiftelsen en konferens med fokus på försurning och relaterade miljömål i Stenungsund.
3-4 oktober arrangerade HaV och Länsstyrelsen i Västra Götalands län en svensk-norsk försurnings- och kalkningskonferens i Göteborg.
13 november hölls ett seminarium om skogsmarksvittringens betydelse för vattenkvalitet och skogsproduktion på KSLA.

Neddragningar största försurningshotet på kort sikt
En kort sammanfattning av de olika konferenserna är att det finns en tydlig samstämmighet om vad som utgör de främsta kvarvarande källorna till fortsatt försurning: utsläpp av svavel och kväve från bland annat internationell sjöfart och en ökande försurningspåverkan från skogsbruk via uttag av biomassa som GROT.  Då de tidigare sura nedfallen reducerats avsevärt sker en återhämtning i hela landet men den är tyvärr långsam och i våra värst drabbade områden, exempelvis i sydvästra Sverige, är försurningen ett kvarstående problem. På kort sikt är därför sänkta kalkningsanslag det största hotet mot det biologiska livet i försurade vattendrag. Med 235 miljoner mindre i anslag till HaV 2013 finns anledning att oroa sig.
– Det kommer att bli svårt för länsstyrelserna att upprätthålla kalkningen, det finns en stor risk att kalkningsprojekt avslutas i förtid med risk för biologiska skador. Regeringens sänkning av anslaget till HaV med 235 miljoner inför 2013 kan nog sägas vara den värsta surstöten på många år, avslutar Anders Karlsson.
www.sportfiskarna.se

Annons
AKTUELLT

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Tidernas 3 bästa gösbeten

Fiskejournalen har gjort statistik på 40 000 fångster från Sportfiskarnas storfiskregister och vårt eget Recordfiskregister. Här nedan följer de tre beten som fångat flest gösar i våra register. Här följer tidernas tre bästa gösbeten:   Klicka på bildspelet här nedan för att se resultatet:

Fin film om gäddfabriker

Är du nyfiken på hur en gäddfabrik fungerar? Kika i så fall på Linus Gradins kortfilm som förklarar just detta. Sportfiskarnas gäddexperten Olof Engstedt medverkar och berättar om ett lyckat projekt i Blekingevattnet Vambåsa.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...