Just nu:
Annons

Nyheter

4 veckor sedan Sverige Anders Lundin
Var försiktig med att äta gädda och annan fisk från Storsjön tills ytterligare information framkommit. Foto: Kelly Sikkema
Försvarets brandskum boven bakom gifter i fisk?

Även fjällnära vatten kan ha sina fläckar. Nu kommer ett larm från Storsjön i Jämtland, där gamla miljösynder gör att fiskar kan innehålla för höga halter av giftigt ämnen.

Det handlar om de giftiga och svårnedbrytbara ämnena som går under samlingsnamnet PFAS. Enligt Östersunds-Posten är en stor källa till gifternas förekomst den nedlagda flygflottiljens F4:s släckningsövningar med brandskum.
Myndigheterna sammanställer nu prover som tagits i ytvatten och i fångad fisk som fångats, och inom kort kan det komma rekommendationer om hur ofta fisk från Storsjön bör ätas.

Storsjön är ett populärt fiskevatten, där det är gratis att fiska med spö. Nu kan det alltså finnas anledning att vara försiktig med matfisken som eventuellt tas hem. Detta gäller även fisk från Lillsjön, som har anslutning till Storsjön.
– Det är lite varierande halter som går ut i sjön på olika ställen. Så vi håller på och sammanställer ett resultat nu, säger miljöchefen vid Östersunds kommun Ann-Charlott Skoog, till Östersunds-Posten.
Här kan du läsa hela artikeln.

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Em Chaipha med en av årets absolut största svenska gäddor. Foto: Privat
Trassel för polarna – då fick Em monstergäddan

Em Chaipha trodde inte att håven behövdes, eftersom det troligtvis var en liten fisk som slukat betet. Men oj så fel han hade. Både håven och kameran kom till användning eftersom det var en gädda på makalösa 17,8 kilo som satt i andra änden linan.

Drömfisken är landad!

Det är sannerligen storgäddornas vår i Sverige. Knappt har krutröken skingrats efter Esbjörn Möllerströms 18-kilosgädda innan nästa koloss rapporteras in.

Det var alltså Em Chaipha från Tidaholm som fick sitt livs fiskeminne när han var ute tillsammans med kamraterna Alexanders Lidholm och Joel Andersson.
– Vi åkte till ett ställe där vi har dragit många fina fiskar förut. Alexander och Joel fick trassel i rullen och satte sig ner för att försöka pilla upp knutarna. I samma ögonblick kastar jag ut och säger på skoj ”va gött om vi skulle få en plussare så att vi kan åka hem”.

Em tog några vevtag och gjorde ett långt stopp, och då small det till.
– Tanken slår mig inte att det är en megafisk, så jag säger till polarna att vågen inte behövs utan att jag kan handlanda den i stället. Men det fick jag ångra.

Det blev i stället en ordentlig kamp innan gäddan låg i håven, och vågen drogs alltså ned till imponerande 17,8 kilo. Måttbandet visade 124 centimeter, och fiskekamraterna insåg naturligtvis att de hade en av årets största svenska gäddor i båten.

 

Dragit 14-kilos tidigare
Em hade tidigare ett personligt rekord på 14 kilo, och frågan är vilka mål han har med sitt fiske efter en sådan här fångst?
– Det är väl att utvecklas som sportfiskare, och så har det alltid varit. Helt enkelt att köra vidare och hoppas på ännu fler stora damer, konstaterar en överlycklig fångstman.
Grattis till en fantastisk fisk, säger vi på Fiskejournalen.

 

Du kanske även gillar detta