Nej, klumpfisken är inte på något sätt en unik företeelse inom svenskt farvatten, men det är långt mellan gångerna som det rapporteras närkontakt med den iögonfallande fisken. " /> Försvarsmakten på hugget – fick rädda vilsen klumpfisk | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Anders Lundin
Huruvida fiskar verkligen leder till fler dejter låter vi vara osagt, men färska undersökningar vittnar åtminstone om det. Foto: Anna Olsson
Försvarsmakten på hugget – fick rädda vilsen klumpfisk

Nej, klumpfisken är inte på något sätt en unik företeelse inom svenskt farvatten, men det är långt mellan gångerna som det rapporteras närkontakt med den iögonfallande fisken.

Under tisdagen var det Fjärde sjöstridsflottiljen som fick stifta bekantskap med en liten klumpfisk i Skredsvik. Den hade simmat vilse på grunt vatten, och efter fotografering och rådgivning med marinbiologer i Lysekil förflyttades klumpfisken ut till djupare vatten.

– Förhoppningsvis lyckades räddningsinsatsen, för vi har inte sett den igen, meddelar Rebecca Landberg, kommunikationschef på Fjärde sjöstridsflottiljen.

Efter fotografering sattes klumpfisken ut till havs.

Den ovala fisken kan som fullvuxen bli fyra meter lång och har en genomsnittsvikt på 1 100 kilo, vilket gör den till den största nu levande benfisken.

Den största klumpfisken som påträffats i Sverige fastnade i en trål 2005 och vägde 478 kilo.

Många kanske kommer ihåg den udda händelsen 2015 då två klumpfiskar hittades uppspolade på land i Öckerö kommun inom loppet av en vecka, som en följd av den kraftiga stormen Egon.

Spana in detta möte med en gigantisk klumpfisk:

Gigantisk klumpfisk på film

 

Relaterad nyhet från din region
19 timmar sedan Sverige Anders Holm
Marcus Lindell har valt att pryda armen med ett fiskemotiv.
Bildspel: Kolla in några av läsarnas fisketatueringar!

Det vandrar omkring många levande konstverk bland Fiskejournalens läsare. Det konstaterar vi efter uppmaningen att skicka in bilder på era tatueringar. Här nedan har vi plockat ut tio vassa tatueringar från olika delar av riket.

 

Vi säger tack till Jens ”Gäddan” Hedström, Joakim Hallin, Anton Wikström, Joacim Bertilsson, Andreas Olsson, Jukka Kalliokoski, Linda-Maria Lundin, Kalle Rössvik, Jimmy Plojen Johansson och Marcus Lindell som delat med sig av sina gaddningar.

Du kanske även gillar detta