Sik är en fet fisk. Många gifter är fettlösliga och anrikas i fettet.[/caption] " /> Fortfarande höga dioxinhalter i vänersiken | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Mathias Arnham
Fortfarande höga dioxinhalter i vänersiken
Sik är en fet fisk. Många gifter är fettlösliga och anrikas i fettet.

Sik är en fet fisk. Många gifter är fettlösliga och anrikas i fettet.

Siken i Vänern har fortsatt höga halter av cancerframkallande dioxin. Det innebär att Vänersik inte får säljas eller bör ätas särskilt ofta.
Livsmedelsverket har gjort nya prover i Vänern. Resultaten visar fortfarande på höga halter av dioxin och PCB och yrkesfiskarna får därför fortsatt försäljningsförbud på sik. Som sportfiskare bör man vara uppmärksam på detta tråkiga faktum. Barn eller kvinnor i fertil ålder ska inte äta fet fisk från Vänern mer än någon gång per år och andra max någon gång per månad.
Självklart hamnar dessa långlivade gifter även i andra feta fiskar i Vänern. Skillnaden är att yrkesfiskarna på lax, röding och öring har fått ett undantag från försäljningsförbudet.
Läs mer om fisk och kosttråd.

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige Anders Holm
Nu finns nummer 4 av Fiskejournalen i butik.
Nytt nummer ute nu!

Nu när vårkänslorna börjar bubbla ställs ett nytt nummer av Fiskejournalen upp i butikshyllorna, nämligen nummer 4. Här är lite av innehållet.

Det börjar bli läge för att sätta sig mot en södervägg med en kopp kaffe – vad passar då inte bättre än ett nytt nummer av Fiskejournalen? Nummer 4 kryddas med extra mycket läsning för den metesugne, eller den som helt enkelt söker nya utmaningar eller suktar efter inspiration. Det utlovas sköna napp, guide över agn, prylnyheter samt gott om tips och idéer. Bland annat ett strandhugg på västkusten efter abborre.

Filmen Gäddfeber har blivit en klassiker som gjorde jerkbaitfisket stekhett. Nu hänger Niklas Örtengren med en av huvudrollsinnehavarna samt en annan gäddexpert ut på sjön för att se om metoden fortfarande håller måttet.

I gör-det-själv-anda får vi del 1 av en guide som visar hur man gjuter egna jiggar, samt hur man enkelt knyter stinger på egen hand.

Flugfiskenestorn Johan Klingberg berättar om världens bästa nymf – och ja, vilken är det? Havsöringsfisket längs Höga Kusten sätts också under lupp, en region som ofta hamnar i skuggan av andra klassiska områden. Ett långt stenkast därifrån finns Luleälven och Markus Teilus följer med fiskeguiden Robert Westin när han släpar beten efter botten i älven.

De sista isarna i norr bjuder på ett njutbart fiske med vårsol och huggvillig röding. Vi tar tillfället i akt och följer med när fjällen är som lugnast. Utöver detta får du i vanlig ordning de senaste sportfiskenyheterna, spännande fiskevibbar varvat med roliga fiskehistorier. Du hittar tidningen i en butik nära dig. Är du osäker på var du hittar din närmaste återförsäljare som säljer Fiskejournalen kan du söka här.

Du kanske även gillar detta