Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Fortsatt djuphavsfiske

Trots att biologerna anser att 100 procent av djuphavsarterna befinner sig bortom biologiskt säkra gränser får fisket fortsätta. EU:s fiskeministrar enades i går om marginella minskningar i djuphavsfisket.
EU:s fiskeministrar fortsätter mötet om unionens fiske och nu har man behandlat djuphavsfisket i Atlanten. Trots att biologerna varnat för att man äventyrar hela ekosystem får EU:s överdimensionerade fiskeflottor fortsätta sitt utrotningsfiske. Ministrarna enades om att strama åt fisket efter djuphavshajar och utlovade mera pengar till forskning.
– Detta är inte alls tillräckligt. Att man fortsätter fiska och riskerar arternas och ekosystemens existens är under all kritik, kommenterar Therese Jacobson, ekotoxikolog och havsansvarig på Greenpeace och fortsätter:

– Kunskapen om djuphavsfiskar och de ekosystem de lever i är liten, vilket gör det omöjligt att bedöma hur de klarar trycket från det allt effektivare och mer urskiljningslösa fisket.
Djuphavsarterna är extremt känsliga för överfiske eftersom de växer långsamt och reproducerar sig sällan.
Svenne Andersson

En djuphavstrålare har skrapat botten på riktigt stora djup och upp kommer en mängd fiskar som vi vet väldigt lite om. (Foto: Greenpeace)


Relaterad nyhet från din region
17 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jodå – flera sportfiskare har hjälpt till att städa upp längs Malmö kanal. Frågan om ett fiskeförbud kommer ändå att tas upp av Malmö stad. Foto: Privat
Malmö kanal: Så många röstade emot fiskeförbud

Ska fisket i Malmö kanal förbjudas? Nej, tycker över 450 människor som röstat emot förslaget. Men frågan kommer ändå att tas upp av Malmö kommun, trots att betydligt färre vill se ett förbud.

Fiskejournalen har tidigare skrivit om konflikterna kring fisket i Malmö kanal, där det vittnats om nedskräpning och allmän misskötsel. Det gick så långt att det skickades in ett medborgarförslag till kommunen, om att fisket skulle förbjudas i kanalen. Nu står det klart att förslaget kommer att tas upp i tekniska nämnden i Malmö stad, eftersom över 100 personer röstat ja till förslaget. De över 450 rösterna som tyckte annorlunda lyckades alltså inte stoppa förslaget från att gå vidare i processen. Beslut väntas under juni månad.

Det ska dock tilläggas att det tagits initiativ bland sportfiskare för att städa upp vid kanalen, vilket vi skrivit om i tidigare artiklar.
Här kan du se ett inslag i SVT om konflikten vid Malmö kanal.

Du kanske även gillar detta