Trots att det sedan flera år är förbjudet att fiska innanför tremeterskurvan efter 1 oktober har det i höst gjorts flera beslag av nät i Skellefteå skärgård. Men tillsynsarbetet försvåras av indragna anslag. " /> Fortsatt nätfiske på grundområden | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

5 år sedan Sverige Svenne Andersson
Nätfiske i grundområdena kan vara förödande för svaga bestånd av lax och havsöring
Fortsatt nätfiske på grundområden

Trots att det sedan flera år är förbjudet att fiska innanför tremeterskurvan efter 1 oktober har det i höst gjorts flera beslag av nät i Skellefteå skärgård. Men tillsynsarbetet försvåras av indragna anslag.
För att skydda svaga och känsliga bestånd av framförallt lax och havsöring har myndigeterna beslutat om restriktioner för nätfisket. Bland annat att det efter 1 oktober inte är tillåtet att sätta nät innanför tremeterskurvan.
Sedan 2011 har frivilliga fiskevårdsorganisationer arbetat med tillsyn, men också med information om dessa och andra regler längs Skellefteåkusten. Finansieringen av projektet har kommit från Skellefteå kommun och Länsstyrelsen i Västerbotten.

Men i år har Länsstyrelsen dragit in anslaget och det har naturligtvis försvårat arbetet. I det läget har Stiftelsen för Östersjölaxen valt att gå in och stötta projektet.
– Projektet har tydligt visat en ökat förståelse och medvetenhet från framförallt husbehovsfiskare då andelen överträdelser kontinuerligt har minskat år från år, säger ordföranden för Stiftelsen för Östersjölaxen, Thomas Johansson och fortsätter:
– Bra regler och restriktioner är nödvändiga för en hållbar förvaltning av våra ofta svaga bestånd. Tillsyn är en förutsättning för att dessa regler efterlevs och får önskad effekt.
Stiftelsen för Östersjölaxen är med och finansierar ytterligare ett liknande projekt i Umeåområdet.

Relaterad nyhet från din region
24 minuter sedan Sverige Anders Lundin
Hugg in på Vänern! Foto: Photoholgic
Nya kartan som visar vägen till napp på Vänern

Intresset för sportfiske ökar konstant, och inte minst nybörjare behöver lite hjälp att hitta vägen till huggen. Nu lanseras det en karta som visar vägen till napp på Vänern.

Det är projektet Hållbar fisketurism i Vänern som i samverkan med lokala fiskeföreningar och sportfiskare tagit fram en digital karta, som ska underlätta tillvaron för sportfiskare.
Med kartan vill de förbättra informationen och lyfta det strand- och stadsnära fisket runt Vänern.

– Det är i dag många, både lokalbor och besökare, som inte vet var man kan fiska och vilka regler som gäller, och med kartan hoppas jag att vi kan hjälpa fler att komma ut på fiske, säger Simon Jonsson, projektledare på Fiskeområde Vänern i ett pressmeddelande.

För varje plats på kartan framgår om det behövs fiskekort och var man i sådana fall köper det samt vilka arter den lyckosamme kan förvänta sig att dra upp.
Kartan omfattar än så länge fiskeplatser i följande kommuner: Karlstad, Hammarö, Kristinehamn, Mariestad och Vänersborg. Här hittar du den!

Du kanske även gillar detta