Uppdraget ska redovisas till Regeringskansliet (Miljödepartementet) den 1 november 2014. (Foto: Morgan Fihn) Uppdraget ska redovisas till Regeringskansliet (Miljödepartementet) den 1 november 2014. (Foto: Morgan Fihn)[/caption] " /> Fortsatt reform av strandskyddet | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Morgan Fihn
Fortsatt reform av strandskyddet
Uppdraget ska redovisas till Regeringskansliet (Miljödepartementet) den 1 november 2014. (Foto: Morgan Fihn)

Uppdraget ska redovisas till Regeringskansliet (Miljödepartementet) den 1 november 2014. (Foto: Morgan Fihn)

Regeringen ger Naturvårdsverket i uppdrag att föreslå hur strandskyddet skulle kunna ändras till att i huvudsak inte omfatta små sjöar och vattendrag.
I uppdraget ingår även att utreda hur små vattenmiljöer som är viktiga för djur- och växtlivet fortsättningsvis ska kunna tillförsäkras ett lämpligt skydd. Naturvårdsverket ska därutöver föreslå en tydligare och mer ändamålsenlig ordning för strandskyddet i och vid konstgjorda sjöar och vattendrag.
Beslutet är en fortsättning på den nyligen föreslagna reformen i propositionen Strandskyddet vid små sjöar och vattendrag (prop. 2013/14:214). Syftet är att nå en strandskyddsreglering som inte går längre än vad som krävs för att uppnå dess syften och därigenom öka förståelsen och acceptansen för strandskyddet.
– Regeringen strävar efter att uppnå en mer flexibel och hållbar utformning av strandskyddet. En viktig del i detta är att finna en väl avvägd reglering av strandskyddet vid små sjöar och vattendrag. En annan viktig del är att se över den i dag bitvis oklara tillämpningen av strandskyddet vid konstgjorda sjöar och vattendrag, säger miljöminister Lena Ek.
Läs fler notiser om vattenmiljö.

Relaterad nyhet från din region
14 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Johan Wernersson utmanade kylan och fick sin efterlängtade fisk. Foto: Privat
Johans kyliga fångst friskade upp Storfiskregistret

Januari kan väl knappast beskrivas som metets högtid, men de som utmanar kylan kan plötsligt hamna i rampljuset. Johan Wernersson fick exempelvis en ljusskygg fisk som friskade upp Storfiskregistret.

Johan och hans vapendragare Alexander Johansson bestämde sig för att inleda året med en fiskesatsning, och redan 1 januari började de med gäddfiske på öppet vatten, vilket resulterade i ett gäng fiskar. Det var dock dagen efter som den stora klev på – och då en helt annan art.
– Vi skulle meta några dagar, och var ute efter färna, id eller lake. Det var blött kallt och lerigt, berättar Johan för Fiskejournalen.

De började meta (bottenmete med glidtackel, hel räka med skal) runt 14-tiden och hade inte ett pet under hela dagen. Så fort mörkret lade sig small det dock till i Johans spö.

– Ett rejält hugg! Jag lyfte spöet och kände att det var en riktigt kraftfull fisk. Det blev en rejäl kamp och fisken gick rakt in i Alex lina och det blev kaos i mörkret, tur vi hade pannlampor.
Först trodde de att fisken hade gått loss, men Alex kände på linan och insåg att den var kvar och tillsammans fick de handdrilla in fisken.
– Till slut handlandade jag den med lera upp till kängskaftet, och när den ligger på mattan så inser jag att det är min största färna nånsin!


Den största i januari
Fisken var hela 59 centimeter lång och vägde 2 630 gram.
– Detta är den största färnan som någonsin regestrerats i januari. Senast inregistrerade färnan i januari var 1992, berättar Johan efter att ha dubbelkollat med Sportfiskarnas storfiskregister.

Vilka tips har han då till dem som vill fånga en kylig färna?
– Mina tre bästa tips för färna är hitta den djupaste hålan där färnorna patrullerar denna tid på året. Bottenmeta med hel räka med skal på, stort bete ger stor fisk – samt använd handvärmare och pannlampa.
Tack för tipsen Johan, och grattis till en präktig fisk, säger vi på Fiskejournalen!

Du kanske även gillar detta