Fortsatta problem för Vindelälvens laxar

Filmen Tillsammans för vindelälvslaxen förklarar varför laxen är viktig. Foto: E. Peter Steenstra

Årets elfiske i Vindelälven visar på låg täthet av laxyngel. Därmed upprepas förra årets kraftiga nedgång. Orsaken är okänd och på länsstyrelsen är man oroad.

Vindelälven är en av landets fyra nationalälvar och kan snart bli klassad som ett biosfärsområde av Unesco. Men hur står det egentligen till med laxen? Frågan är berättigad efter att Länsstyrelsen återigen konstaterarar oroväckande få laxyngel i älven. I år var den genomsnittliga tätheten fyra laxyngel per hundra kvadratmeter, vilket i och för sig är något bättre än 2016, men långt ifrån resultatet från 2014 då man hittade nästan 40 yngel per hundra kvadratmeter. En liknande trend kan inte ses i närliggande älvar och Stefan Larsson, fiskekolog vid länsstyrelsen i Västerbotten, vill gärna veta vad som orsakar nedgången.

”Största oron är att vi inte vet vad som är problemet”

– Naturen är så att ibland går det upp och ner. Men vi är förbryllade över vad som händer just nu i Vindelälven. Största oron är att vi inte vet vad som är problemet. Det kommer att tas prover för att utreda om det är någon ny sjukdom bland laxarna i Vindelälven, säger han till SVT Västerbotten.

Även vuxna fiskar ser ut att ha problem. Sveriges lantbruksuniversitet kan konstatera att endast ett fåtal av de 400 laxar som märkts med sändare har passerat trappan i Stornorrfors.

Den här utvecklingen kommer tydligt att märkas på laxbeståndet

– Ingen kan förklara varför de inte tar sig förbi. I urvalet valde man även bort laxar som såg sjuka ut. Den här utvecklingen kommer tydligt att märkas på laxbeståndet. Det kan påverka turistnäringen, yrkesfiskarna och sportfiskarna. Man kan tvingas sänka fiskekvoter och fundera på om man måste förbjuda laxfiske under vissa tider om det inte blir bättre, säger Stefan Larsson till SVT Västerbotten.

Läs mer här.

Hans Hällman

Publicerad: 27 November 2017
Av: Hans Hällman

Intressanta fiskeprylar från vår butik: