Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Morgan Fihn
Fortsatta problem i Hanöbukten

Provfiske i Hanöbukten visar att torsken är liten, endast en bråkdel av fångad fisk är större än minimimåttet för att få fångas.
Detta visar provfiskeresultatet som presenteras av Ulrika Hedlund, kommunekolog i Kristianstad. Tidigare rapporter om sårskadad fisk får dock inget stöd i provfisket.
– Det visar behovet av att göra fler provfisken, säger Hedlund till SVT.
Enlit SVT genomfördes provfiske på 30 olika platser utanför Yngsjö och Åhus under 2013. Resultaten visar att vara 5 procent av torsken som fångades var mer än 38 centimeter lång, alltså över gränsen för att få fångas.
– Det är naturligtvis allvarligt, säger Hedlund.
Vad som är mer positivt är att endast ett fåtal fiskar var sårksadade. 1,6 procent av de fångade fiskarna hade sår.
– Det har kommit olika signaler från olika fiskare om hur vanligt det är med såskador, vi kan inte se att det är vanligt men det beyder inte att vi inte tar fiskarnas oro på allvar.
Bakgrunden till provfisket är de rapporter om fiskbrist och sårskadad fisk som kommit från yrkesfiskare i området.

Torsk med längd över 38 centimeter har försvunnit från Hanöbukten.

Torsk med längd över 38 centimeter har försvunnit från Hanöbukten.

Relaterad nyhet från din region
1 timme sedan Sverige Anders Lundin
Savage Gear söker nu en sportfiskare på heltid i Sverige. Foto: Pressbild
Ännu en proffsfiskare får chansen i Sverige

Här kommer ett arbetstillfälle som bör vara många sportfiskares våta dröm. Det är nämligen Savage Gear som söker en svensk sportfiskare på heltid – alltså ett avlönat proffs.

Företeelsen med heltidsanställda sportfiskare är relativt ovanlig i Norden, och nyligen blev varumärket Westin pionjärer när de anställde Daniel Nilsson för att fiska på heltid.
Nu hakar alltså även Savage Gear på tåget. De ska nämligen förstärka sin marknadsavdelning med en ”innovativ och trendskapande sportfiskare”, som de själva beskriver det.

En ”fiskmagnet”
”Du kommer resa runt i Sverige i jakten på de vildaste fiskarna och fisket du kan tänka dig. Du måste vara en riktig fiskmagnet, gäddor, abborrar och gösar måste älska dig. Men du måste också ha färdigheter i fisket efter predatorer längs våra kuster”, står det i pressmeddelandet.

Den som får jobbet kommer att vara ansvarig för att bygga egna sociala mediekanaler för att inspirera sportfiskare runt om i landet, samt att producera bildmaterial.

Här kan du läsa mer om tjänsten!

Du kanske även gillar detta