[/caption] " /> Fortum bryter mot lagen | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Fortum bryter mot lagen

Fortum vill bygga om sitt kraftverk i Edeforsen mellan Ljusdal och Järvsö. Enligt Älvräddarna bryter man mot lagen då fungerande fiskväg saknas i nuvarande anlägning.

Fortum vill bygga ett nytt kraftverk i Edeforsen, trots att det är en sträcka som är skyddad mot vattenkraft. Enligt Älvräddarna bryter kraftbolaget mot lagen redan innan de satt spaden i jorden.
Fortum har ansökt om att få bygga ett nytt kraftverk i Edeforsen, Ljusnan. För att kompensera den miljöpåverkan som myndigheter menar kommer att uppstå, vill Fortum bygga en fiskväg på platsen. Problemet, förutom att en sådan kompensation enligt Älvräddarnas expertis inte är möjlig med gällande lagstiftning, är att de redan är skyldiga att ha en fiskväg på platsen.

Älvräddarna refererar till ett dokument från 1910, där godkänner den dåvarande kung Gustaf V att man dämmer i Edeforsen, men endast under villkor att ”fri vandringsväg för fisken upprättas”. Man menar att detta villkor fortfarande gäller och Fortum själva skriver i handlingarna till domstolen att fiskvägen inte fungerar.
– Detta är ett villkorsbrott som dels har en straffskala på upp till två år, men framförallt kan leda till en ansökan om att återkalla tillståndet för nuvarande kraftstation med åtföljande utrivning, säger Christer Borg, ordförande i Älvräddarna.
I ett brev till Fortums huvudkontor påpekar Älvräddarna detta men svaret från Fortum Corporate Relations Sweden och deras chef Birgitta Resvik förvånar.
– Birgitta Resvik och därmed Fortum påstår att de följer gällande lagar och bestämmelser. Det är ju alldeles uppenbart att det antingen är en lögn eller ett svar utan att ha fakta på bordet, säger Christer.
Nu har Älvräddarna åter skrivit till Fortum och krävt att bolaget ska utreda saken. Vi väntar med spänning på svaret…
Läs fler notiser om Fortum.

Relaterad nyhet från din region
8 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Johan Wernersson utmanade kylan och fick sin efterlängtade fisk. Foto: Privat
Johans kyliga fångst friskade upp Storfiskregistret

Januari kan väl knappast beskrivas som metets högtid, men de som utmanar kylan kan plötsligt hamna i rampljuset. Johan Wernersson fick exempelvis en ljusskygg fisk som friskade upp Storfiskregistret.

Johan och hans vapendragare Alexander Johansson bestämde sig för att inleda året med en fiskesatsning, och redan 1 januari började de med gäddfiske på öppet vatten, vilket resulterade i ett gäng fiskar. Det var dock dagen efter som den stora klev på – och då en helt annan art.
– Vi skulle meta några dagar, och var ute efter färna, id eller lake. Det var blött kallt och lerigt, berättar Johan för Fiskejournalen.

De började meta (bottenmete med glidtackel, hel räka med skal) runt 14-tiden och hade inte ett pet under hela dagen. Så fort mörkret lade sig small det dock till i Johans spö.

– Ett rejält hugg! Jag lyfte spöet och kände att det var en riktigt kraftfull fisk. Det blev en rejäl kamp och fisken gick rakt in i Alex lina och det blev kaos i mörkret, tur vi hade pannlampor.
Först trodde de att fisken hade gått loss, men Alex kände på linan och insåg att den var kvar och tillsammans fick de handdrilla in fisken.
– Till slut handlandade jag den med lera upp till kängskaftet, och när den ligger på mattan så inser jag att det är min största färna nånsin!


Den största i januari
Fisken var hela 59 centimeter lång och vägde 2 630 gram.
– Detta är den största färnan som någonsin regestrerats i januari. Senast inregistrerade färnan i januari var 1992, berättar Johan efter att ha dubbelkollat med Sportfiskarnas storfiskregister.

Vilka tips har han då till dem som vill fånga en kylig färna?
– Mina tre bästa tips för färna är hitta den djupaste hålan där färnorna patrullerar denna tid på året. Bottenmeta med hel räka med skal på, stort bete ger stor fisk – samt använd handvärmare och pannlampa.
Tack för tipsen Johan, och grattis till en präktig fisk, säger vi på Fiskejournalen!

Du kanske även gillar detta