[/caption] " /> Fortum bryter mot lagen | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Fortum bryter mot lagen

Fortum vill bygga om sitt kraftverk i Edeforsen mellan Ljusdal och Järvsö. Enligt Älvräddarna bryter man mot lagen då fungerande fiskväg saknas i nuvarande anlägning.

Fortum vill bygga ett nytt kraftverk i Edeforsen, trots att det är en sträcka som är skyddad mot vattenkraft. Enligt Älvräddarna bryter kraftbolaget mot lagen redan innan de satt spaden i jorden.
Fortum har ansökt om att få bygga ett nytt kraftverk i Edeforsen, Ljusnan. För att kompensera den miljöpåverkan som myndigheter menar kommer att uppstå, vill Fortum bygga en fiskväg på platsen. Problemet, förutom att en sådan kompensation enligt Älvräddarnas expertis inte är möjlig med gällande lagstiftning, är att de redan är skyldiga att ha en fiskväg på platsen.

Älvräddarna refererar till ett dokument från 1910, där godkänner den dåvarande kung Gustaf V att man dämmer i Edeforsen, men endast under villkor att ”fri vandringsväg för fisken upprättas”. Man menar att detta villkor fortfarande gäller och Fortum själva skriver i handlingarna till domstolen att fiskvägen inte fungerar.
– Detta är ett villkorsbrott som dels har en straffskala på upp till två år, men framförallt kan leda till en ansökan om att återkalla tillståndet för nuvarande kraftstation med åtföljande utrivning, säger Christer Borg, ordförande i Älvräddarna.
I ett brev till Fortums huvudkontor påpekar Älvräddarna detta men svaret från Fortum Corporate Relations Sweden och deras chef Birgitta Resvik förvånar.
– Birgitta Resvik och därmed Fortum påstår att de följer gällande lagar och bestämmelser. Det är ju alldeles uppenbart att det antingen är en lögn eller ett svar utan att ha fakta på bordet, säger Christer.
Nu har Älvräddarna åter skrivit till Fortum och krävt att bolaget ska utreda saken. Vi väntar med spänning på svaret…
Läs fler notiser om Fortum.

Relaterad nyhet från din region
18 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Hanna Nordstrand med en bjässe från Grycksbo. Foto: Privat
Tusentals vill fiska i Grycksbo – stugor efterlyses

Sportfisket upplever en sällan skådad boom. Ett av områdena som invaderas av gäster från när och fjärran är Grycksbo utanför Falun. Det fattas i själva verket boenden för att kunna ta emot alla gäster.

Det är Grycksbo fiskeklubbs ordförande Hanna Nordström som uppmanar stugägare att höra av sig till dem. Grycksbo fiskeklubbs egen stuga vid Svarttjärn är exempelvis uppbokad varje helg hela säsongen ut.
– Vi vill ju såklart hjälpa dem att kunna vara här och fiska, säger ordförande Hanna Nordstrand till Dalarnas Tidningar.

Hon berättar också att Stensjön och dess närliggande sjöar besöktes av över 15 000 fiskare förra sommaren.
– Det är jätteroligt. Folks sug efter stora fiskar är stort och här i Stensjön finns till exempel grova fiskar som regnbågen och rödingen utplanterade, förklarar Hanna.
För Fiskejournalen berättar också Hanna att klubben satsar på att göra fisket ännu mer tillgängligt.
– Vi bygger ut handikappanpassade platser i våra vatten, tre av dem är redan klara, hälsar hon.

Här på klubbens hemsida hittar ni mer information!

 

Du kanske även gillar detta