Fortum bryter mot lagen

Fortum vill bygga om sitt kraftverk i Edeforsen mellan Ljusdal och Järvsö. Enligt Älvräddarna bryter man mot lagen då fungerande fiskväg saknas i nuvarande anlägning.

Fortum vill bygga ett nytt kraftverk i Edeforsen, trots att det är en sträcka som är skyddad mot vattenkraft. Enligt Älvräddarna bryter kraftbolaget mot lagen redan innan de satt spaden i jorden.
Fortum har ansökt om att få bygga ett nytt kraftverk i Edeforsen, Ljusnan. För att kompensera den miljöpåverkan som myndigheter menar kommer att uppstå, vill Fortum bygga en fiskväg på platsen. Problemet, förutom att en sådan kompensation enligt Älvräddarnas expertis inte är möjlig med gällande lagstiftning, är att de redan är skyldiga att ha en fiskväg på platsen.
Älvräddarna refererar till ett dokument från 1910, där godkänner den dåvarande kung Gustaf V att man dämmer i Edeforsen, men endast under villkor att ”fri vandringsväg för fisken upprättas”. Man menar att detta villkor fortfarande gäller och Fortum själva skriver i handlingarna till domstolen att fiskvägen inte fungerar.
– Detta är ett villkorsbrott som dels har en straffskala på upp till två år, men framförallt kan leda till en ansökan om att återkalla tillståndet för nuvarande kraftstation med åtföljande utrivning, säger Christer Borg, ordförande i Älvräddarna.
I ett brev till Fortums huvudkontor påpekar Älvräddarna detta men svaret från Fortum Corporate Relations Sweden och deras chef Birgitta Resvik förvånar.
– Birgitta Resvik och därmed Fortum påstår att de följer gällande lagar och bestämmelser. Det är ju alldeles uppenbart att det antingen är en lögn eller ett svar utan att ha fakta på bordet, säger Christer.
Nu har Älvräddarna åter skrivit till Fortum och krävt att bolaget ska utreda saken. Vi väntar med spänning på svaret…
Läs fler notiser om Fortum.

Annons
AKTUELLT

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Tidernas 3 bästa gösbeten

Fiskejournalen har gjort statistik på 40 000 fångster från Sportfiskarnas storfiskregister och vårt eget Recordfiskregister. Här nedan följer de tre beten som fångat flest gösar i våra register. Här följer tidernas tre bästa gösbeten:   Klicka på bildspelet här nedan för att se resultatet:

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...