Fortum bryter mot villkor och får böta

Fortum har vid vid minst sex tillfällen tappat för lite vatten från ett kraftverk i Ljungan.

Fortum har vid vid minst sex tillfällen tappat för lite vatten från ett kraftverk i Ljungan.

Trots att Fortum i domstolar alltid hävdar att de uppfyller lagens krav på kunskap för att få driva vattenkraft, har de återigen brutit mot villkor och tappat för lite vatten i naturfåran i Byforsen i Ljungan.
Fortum, precis som alla andra stora kraftföretag, hävdar alltid att de uppfyller lagens krav på kunskap för att få driva miljöpåverkande verksamhet som vattenkraft. Trots det överträder de gång på gång de villkor som alltid finns i tillstånden för drift av vattenkraftverk. Villkoren är till för att skydda miljön och trots att de oftast är små och otillräckliga är det mycket vanligt att villkoren inte följs, med skador på miljön som följd. I detta fall är det Fortum, som vid minst sex tillfällen tappat för lite vatten från ett kraftverk i Ljungan.
– Det är bra att de nu fälls och får böta 140 000 kronor, men det är också märkligt att det ska vara så svårt att följa dessa enkla regler och villkor, säger Christer Borg, ordförande Älvräddarna.
Även kraftbolaget Eon fälls för ett liknande brott i Ångermanälven, där de stoppat avtappningen från Högfors kraftverk under två dygn i februari 2013. En naturfåra som normalt har lite vatten men som blir utan det under två dygn drabbas givetvis hårt, det är inte ara fråga om fisk, utan också om alla andra organismer som inte tål att torrläggas.
– Det stora problemet är att de under alldeles för lång tid levt under gamla villkor där miljön inte har någon plats i företagens inkomstkalkyler. Det skapar en slapp hållning till både miljö och de lagar som ska skydda miljön, menar Borg från Älvräddarna.

Engagera dig!
Hjälp Fiskejournalen, WWF, Sportfiskarna, Östersjölaxälvar i Samverkan och Älvräddarna genom att skicka brev till ansvariga ministrar om nya lagar för vattenkraften. Just nu är vi på väg att nå 8 000 skickade brev! Här hittar du vår kampanjsida.

Annons
AKTUELLT

Snart dags för Västerhavsveckan

Fiska, åka båt, paddla kajak och samla in spännande djur från havet är bara några av de aktiviteter som erbjuds under årets Västerhavsvecka. I år firas 10-årsjubileum och fler orter är någonsin medverkar med roliga, spännande och havsnära aktiviteter.

Tonfiskar siktade i Öresund

Igår bjöds färjepassagerare och personal på en mäktig syn under den korta överfarten mellan Helsingborg och Ven. Ytan bröts av ett stim blåfenade tonfiskar som alla var i tungviktsklassen!

Squirmy: flugan som är både älskad och hatad

Den liknar mest en bit skräp och lär aldrig pryda någon tavla ihop med klassiska laxstreamers. Men fisk fångar den! Squirmy tar flugvärlden med storm och trots många skeptiska blickar har den nog kommit för att stanna.

Historiska drömhugg från djupet

Blåkveite, uer och lubb i all ära, men när Team Rolex summerar sin lyckade satsning i Eggakantens brådjup är det en rekordstor långstjärt och en svindlande havskatt som utmärker sig. Den sistnämnda tvingade ner vågen till 25,2 kilo – 8 kilo över gällande världsrekord!

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...