Mark- och miljööverdomstolen upphäver mark- och miljödomstolens dom och avslår Fortums ansökan om nytt kraftverk i Untra, Dalälven. En seger för miljön menar Christer Borg, Älvräddarnas ordförande som deltog i förhandlingen. " /> Fortum fick nej i Untra! | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Mathias Arnham
Fortum fick nej i Untra!

Mark- och miljööverdomstolen upphäver mark- och miljödomstolens dom och avslår Fortums ansökan om nytt kraftverk i Untra, Dalälven. En seger för miljön menar Christer Borg, Älvräddarnas ordförande som deltog i förhandlingen.
5 juni avkunnade mark- och miljööverdomstolen sin dom i fallet med Fortums utbyggnadsplaner i kraftverket Untra i Dalälven; Fortum får avslag på sin ansökan och domen från underinstans upphävs. Det betyder att Fortum nu till slut förlorat sin kamp om att få bygga ut i en skyddad sträcka, vilket givetvis är en seger för miljön och alla som värnar om våra vatten.
– Fantastiskt roligt, även om vi kunde ana att utfallet skulle bli på detta vis. Fortums ansökan var så full av brister att det omöjliggjorde att ansökan skulle kunna godtas, menar Älvräddarnas ordförande Christer Borg som deltog i huvudförhandlingen.

Under huvudförhandlingen mötte Fortum ett kompakt motstånd från samtliga motparter. Kammarkollegiet, Havs och vattenmyndigheten, Naturvårdsverket, Tierps kommun, länsstyrelsen i Uppsala, Naturskyddsföreningen och Älvräddarna hade inget till övers för Fortums ansökan och yrkade alla på att ansökan skulle avslås eller avvisas.
– Dalälven i detta område är skyddad enligt miljöbalken, med samma status som vår nationalälvar. Det är egentligen bekymmersamt att vi ska se denna självklara dom som en framgång, men Fortums och andra kraftbolags agerande gör att vi ständigt måste försvara sådant som riksdagen för länge sedan sagt som sin mening ska skyddas, säger Christer Borg.

Nu återstår att se vad Fortums nästa drag blir, en överklagan till högsta domstolen kan inte uteslutas.


Relaterad nyhet från din region
13 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Big Land – ett måste att se för äventyrslystna flugfiskare.
Helgtips: Film om vackra fiskar och vilda vyer

Klockan har bytt år, och det är dags att ta fram planeringsblocket inför kommande fiskesäsong. Kanske är detta året då du gör din drömresa till fjärran stränder? Här nedan följer ett filmtips som bjuder på inspiration i världsklass.

Du kanske redan har sett den prisbelönta filmen ”Big Land”, som handlar om ett gäng hängivna flugfiskare som beger sig till Labrador-området i Alaska för att fiska öring, närmare bestämt brook trout? Om inte så föreslår vi att du bäddar ned dig för lite helgmys.

Det är en riktigt vacker och proffsig film, som levererats av Tight Loops, där även svenske Rolf Nylinder haft några fingrar med i musiksättningen.

Här nedan hittar du filmen!

Du kanske även gillar detta