Fortum fick nej i Untra!

Mark- och miljööverdomstolen upphäver mark- och miljödomstolens dom och avslår Fortums ansökan om nytt kraftverk i Untra, Dalälven. En seger för miljön menar Christer Borg, Älvräddarnas ordförande som deltog i förhandlingen.
5 juni avkunnade mark- och miljööverdomstolen sin dom i fallet med Fortums utbyggnadsplaner i kraftverket Untra i Dalälven; Fortum får avslag på sin ansökan och domen från underinstans upphävs. Det betyder att Fortum nu till slut förlorat sin kamp om att få bygga ut i en skyddad sträcka, vilket givetvis är en seger för miljön och alla som värnar om våra vatten.
– Fantastiskt roligt, även om vi kunde ana att utfallet skulle bli på detta vis. Fortums ansökan var så full av brister att det omöjliggjorde att ansökan skulle kunna godtas, menar Älvräddarnas ordförande Christer Borg som deltog i huvudförhandlingen.
Under huvudförhandlingen mötte Fortum ett kompakt motstånd från samtliga motparter. Kammarkollegiet, Havs och vattenmyndigheten, Naturvårdsverket, Tierps kommun, länsstyrelsen i Uppsala, Naturskyddsföreningen och Älvräddarna hade inget till övers för Fortums ansökan och yrkade alla på att ansökan skulle avslås eller avvisas.
– Dalälven i detta område är skyddad enligt miljöbalken, med samma status som vår nationalälvar. Det är egentligen bekymmersamt att vi ska se denna självklara dom som en framgång, men Fortums och andra kraftbolags agerande gör att vi ständigt måste försvara sådant som riksdagen för länge sedan sagt som sin mening ska skyddas, säger Christer Borg.

Nu återstår att se vad Fortums nästa drag blir, en överklagan till högsta domstolen kan inte uteslutas.


Annons
AKTUELLT

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...