Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Fortum skuld till myggplågan?

Är det kraftbolagens regleringar som ligger bakom myggplågan vid nedre Dalälven. Ja, säger Naturvårdsverket och flera forskare. Nej, säger Fortum som låtit SMHI utreda frågan.
Sedan flera år tillbaka har myggeländet vid nedre Dalälven varit i medias fokus varje sommar. Debatten om myggbekämpning har varit hård och byinnevånarna vid älven har fått visa upp sina myggbitna kroppar i TV.
I ett inslag i TV4 häromdagen framträdde professorn i landskapsekologi, Christer Nilsson och menade att vattenkraftens regleringar bär skulden till myggplågan. Regleringarna skapar stora översvämningar under sommaren, vilket gynnar myggen.
Så är det inte, säger Fortums miljösamordnare Birgitta Adell och hänvisar till en utredning som man låtit SMHI utföra. Enligt den är det i alla fall inte regleringarna som bär skulden.
Du kan se inslaget på DEN HÄR LÄNKEN.
Svenne Andersson

Mygg, mygg, mygg... En plåga för människor som kanske skulle minska om vattendragen inte reglerades så hårt. (Foto: Martin Falklind)

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Em Chaipha med en av årets absolut största svenska gäddor. Foto: Privat
Trassel för polarna – då fick Em monstergäddan

Em Chaipha trodde inte att håven behövdes, eftersom det troligtvis var en liten fisk som slukat betet. Men oj så fel han hade. Både håven och kameran kom till användning eftersom det var en gädda på makalösa 17,8 kilo som satt i andra änden linan.

Drömfisken är landad!

Det är sannerligen storgäddornas vår i Sverige. Knappt har krutröken skingrats efter Esbjörn Möllerströms 18-kilosgädda innan nästa koloss rapporteras in.

Det var alltså Em Chaipha från Tidaholm som fick sitt livs fiskeminne när han var ute tillsammans med kamraterna Alexanders Lidholm och Joel Andersson.
– Vi åkte till ett ställe där vi har dragit många fina fiskar förut. Alexander och Joel fick trassel i rullen och satte sig ner för att försöka pilla upp knutarna. I samma ögonblick kastar jag ut och säger på skoj ”va gött om vi skulle få en plussare så att vi kan åka hem”.

Em tog några vevtag och gjorde ett långt stopp, och då small det till.
– Tanken slår mig inte att det är en megafisk, så jag säger till polarna att vågen inte behövs utan att jag kan handlanda den i stället. Men det fick jag ångra.

Det blev i stället en ordentlig kamp innan gäddan låg i håven, och vågen drogs alltså ned till imponerande 17,8 kilo. Måttbandet visade 124 centimeter, och fiskekamraterna insåg naturligtvis att de hade en av årets största svenska gäddor i båten.

 

Dragit 14-kilos tidigare
Em hade tidigare ett personligt rekord på 14 kilo, och frågan är vilka mål han har med sitt fiske efter en sådan här fångst?
– Det är väl att utvecklas som sportfiskare, och så har det alltid varit. Helt enkelt att köra vidare och hoppas på ännu fler stora damer, konstaterar en överlycklig fångstman.
Grattis till en fantastisk fisk, säger vi på Fiskejournalen.

 

Du kanske även gillar detta