[/caption] " /> Fortum torrlägger Ljusnan | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Morgan Fihn
Fortum torrlägger Ljusnan

Christer Borg, ordförande i Älvräddarna ser gärna att Fortums vd uttalar sig om torrläggningen vid Edeforsen. Nyligen, i Almedalen, sa han sig vara ”stolt över Fortums vattenkraft”.

Mattias Svensson trodde inte sina ögon när han såg hela botten på Ljusnan torrlagd strax ovanför Edeforsens kraftstation. Nu har anmält detta till länsstyrelsen och Fortum och regleringsföretaget har en del frågor och eventuellt en polisanmälan att vänta när länsstyrelsen tar tag i detta.
Det var fredag 26 juli som Mattias Svensson från Bollnäs passerade Ljusnan strax uppströms Edeforsens vattenkraftverk och fick se hela Ljusnan torrlagd. Mattias, som deltar i en fiskevårdsgrupp som leds av kommunlimnolog Tommy Vestersund i Bollnäs, tog snabbt några bilder som han skickade in tillsammans med en anmälan till länsstyrelsen i Gävleborg.

– Jag blir upprörd eftersom det här dels är en skyddad sträcka enligt miljöbalken när det gäller vattenkraft och skador från den, men också ett Natura 2000-område. Det var självklart för mig att anmäla det här, så här ska det inte få gå till år 2013, menar Mattias.
Edeforsens kraftverk som ägs av Fortum har vi skrivit om tidigare i Fiskejournalen, läs här. Fortum vill bygga om det gamla kraftverket, men har stött på stort motstånd från bl.a. Ljusdals kommun, Kammarkollegiet och Älvräddarna. Projektet har omgärdats av skandaler, där beskyllningar om lagbrott och politiskt jäv har varit pikanta inslag. Fortum ingår som en av huvudägarna i regleringsföretaget i Ljusnan, vilka tillsammans med Fortum nu kommer att få svara på frågor från länsstyrelsen kring torrläggningen vid Edeforsens kraftverk.
– Det enda som är bra med den här historien är att Mattias Svensson gjort ett bra jobb med foton och anmälan, det är helt enligt vår ”skolbok”, säger Älvräddarnas ordförande Christer Borg. Nu får vi hoppas att länsstyrelsen snabbt tar tag i detta ärende och om det visar sig att det är ett brott mot Natura2000-skyddet eller andra bestämmelser ska de ansvariga polisanmälas. Jag skulle vilja se VD:n för Fortum uttala sig om detta, han som i Almedalen sa att han är ”stolt över Fortums vattenkraft”, avslutar Christer.
Om detta kan påverka hur domstolen ser på Fortum i målet om Edeforsen återstår att se. För att få bygga ett nytt kraftverk krävs enligt lagstiftningen en viss kompetens. Med tanke på hur det nu ser ut i Ljusnan vid Edeforsen är det fråga om Fortum verkligen innehar den kunskap som krävs menar Älvräddarna.
Fiskejournalen kommer givetvis att följa upp ärendet.

Relaterad nyhet från din region
6 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Lucas Lövgren åkte tillbaka till platsen där han tidigare förlorat en stor fisk, och det lönade sig. Foto: Privat
Rödingbjässe från norr – Lucas fick sin revansch

Snacka om att sätta ned foten. Knappt har pimpelsäsongen börjat innan en av årets häftigaste fiskar har fångats, vågar vi påstå. Det var Lucas Lövgren i Kiruna som fick sitt livs fjällröding under den senaste turen – på samma plats där han tidigare tappat en bjässe.

Drömfisken fick simma tillbaka efter vägning.

Det har varit rejält kallt i landets nordligaste delar den senaste veckan, men Lucas Lövgrens fina röding hjälper månne till att höja temperaturen hos dem som tvekar inför att ge sig ut på fiskevattnen.
Måtten på bjässen var imponerande 5 996 gram och 82 centimeter. En sån där fisk som de flesta bara får se på bild i fisketidningar eller i sina drömmar.

Vi ber Lucas berätta om det lyckade fiskafänget:

– Att få inleda året med en sådan drömfisk känns magiskt. Ofta brukar jag se mina jullov som en tid då jag kan fara ut och fiska på vatten som jag tror kan hålla grov fisk. Det blir även en hel del mil på skotern i samband med det, berättar Lucas för Fiskejournalen.

Han fortsätter:
– Ändå sedan förra året då jag tappat en stor röding har jag velat åka tillbaka till den platsen och lägga timmarna. Jag väntade in snön 2021 och gjorde då den första fjällresan – som alltså gick rätt bra. Fisken bjöd på en 35 minuters kamp, därefter några bilder innan den fick gå hem igen.

Frågan är då hur han ska kunna toppa denna fisk i framtiden?
– Målet att få en större röding känns just nu svårt att överträffa. Ett av mina nästa mål inför sommarfisket blir att försöka slå mitt personbästa på öring, hälsar en nöjd fångstman.
Fiskejournalen tackar för storyn och gratulerar Lucas till en magisk fisk.

Du kanske även gillar detta