Fortum torrlägger Ljusnan

Christer Borg, ordförande i Älvräddarna ser gärna att Fortums vd uttalar sig om torrläggningen vid Edeforsen. Nyligen, i Almedalen, sa han sig vara ”stolt över Fortums vattenkraft”.

Mattias Svensson trodde inte sina ögon när han såg hela botten på Ljusnan torrlagd strax ovanför Edeforsens kraftstation. Nu har anmält detta till länsstyrelsen och Fortum och regleringsföretaget har en del frågor och eventuellt en polisanmälan att vänta när länsstyrelsen tar tag i detta.
Det var fredag 26 juli som Mattias Svensson från Bollnäs passerade Ljusnan strax uppströms Edeforsens vattenkraftverk och fick se hela Ljusnan torrlagd. Mattias, som deltar i en fiskevårdsgrupp som leds av kommunlimnolog Tommy Vestersund i Bollnäs, tog snabbt några bilder som han skickade in tillsammans med en anmälan till länsstyrelsen i Gävleborg.
– Jag blir upprörd eftersom det här dels är en skyddad sträcka enligt miljöbalken när det gäller vattenkraft och skador från den, men också ett Natura 2000-område. Det var självklart för mig att anmäla det här, så här ska det inte få gå till år 2013, menar Mattias.
Edeforsens kraftverk som ägs av Fortum har vi skrivit om tidigare i Fiskejournalen, läs här. Fortum vill bygga om det gamla kraftverket, men har stött på stort motstånd från bl.a. Ljusdals kommun, Kammarkollegiet och Älvräddarna. Projektet har omgärdats av skandaler, där beskyllningar om lagbrott och politiskt jäv har varit pikanta inslag. Fortum ingår som en av huvudägarna i regleringsföretaget i Ljusnan, vilka tillsammans med Fortum nu kommer att få svara på frågor från länsstyrelsen kring torrläggningen vid Edeforsens kraftverk.
– Det enda som är bra med den här historien är att Mattias Svensson gjort ett bra jobb med foton och anmälan, det är helt enligt vår ”skolbok”, säger Älvräddarnas ordförande Christer Borg. Nu får vi hoppas att länsstyrelsen snabbt tar tag i detta ärende och om det visar sig att det är ett brott mot Natura2000-skyddet eller andra bestämmelser ska de ansvariga polisanmälas. Jag skulle vilja se VD:n för Fortum uttala sig om detta, han som i Almedalen sa att han är ”stolt över Fortums vattenkraft”, avslutar Christer.
Om detta kan påverka hur domstolen ser på Fortum i målet om Edeforsen återstår att se. För att få bygga ett nytt kraftverk krävs enligt lagstiftningen en viss kompetens. Med tanke på hur det nu ser ut i Ljusnan vid Edeforsen är det fråga om Fortum verkligen innehar den kunskap som krävs menar Älvräddarna.
Fiskejournalen kommer givetvis att följa upp ärendet.

Annons
AKTUELLT

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...