Fortum vill bygga ut skyddad älvsträcka

Fortum, som främst ägs av finska staten, har många kraftverk och intressen i Sverige. Här ser man Krångedes dammluckor. Foto: Stefan Sjödin, Fortum

Fortum vill öka elproduktionen i Edeforsen och avleda fem gånger mer vatten än idag. Miljödomstolen har sagt nej, men nu överklagar Fortum. ”För miljöns skull”, säger de.
Fortum vill riva det åldersdigna kraftverket i Edeforsen för att ersätta det med ett nytt och effektivare. Kraftverket ligger i en del av Ljusnan som har lagligt skydd i miljöbalken mot kraftutbyggnad, samt nära ett Natura 2000-område. Där tillåts ombyggnationer och effektiviseringar endast om det innebär en obetydlig miljöpåverkan. Därför avslog Mark- och miljödomstolen Fortums ansökan 2012. Men nu har Fortum överklagat med motiveringen:
”För att kunna öka produktionen, men också bättre värna den biologiska mångfalden vid Edeforsen, vill vi avleda mer vatten för kraftproduktion. Tack vare större möjlighet att avleda mera vatten förbi forsen kan mer naturliga förhållanden återskapas i forssträckan.”
Exakt hur miljön ska vinna på att mer vatten avleds förklaras dock inte av Fortum i pressmeddelandet. Tidigare erfarenheter och statistik av situationer där vatten avleds för kraftproduktion, talar snarare för att biodiversiteten försämras. Fiskejournalen fortsätter bevaka fallet med Edeforsen.

Fortum, som främst ägs av finska staten, har många kraftverk och intressen i Sverige. På bilden visas Krångedes dammluckor.
Foto: Stefan Sjödin, Fortum

Maria Ålander

Annons
AKTUELLT

Tonfiskar siktade i Öresund

Igår bjöds färjepassagerare och personal på en mäktig syn under den korta överfarten mellan Helsingborg och Ven. Ytan bröts av ett stim blåfenade tonfiskar som alla var i tungviktsklassen!

Squirmy: flugan som är både älskad och hatad

Den liknar mest en bit skräp och lär aldrig pryda någon tavla ihop med klassiska laxstreamers. Men fisk fångar den! Squirmy tar flugvärlden med storm och trots många skeptiska blickar har den nog kommit för att stanna.

Historiska drömhugg från djupet

Blåkveite, uer och lubb i all ära, men när Team Rolex summerar sin lyckade satsning i Eggakantens brådjup är det en rekordstor långstjärt och en svindlande havskatt som utmärker sig. Den sistnämnda tvingade ner vågen till 25,2 kilo – 8 kilo över gällande världsrekord!

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...