Fortum vill satsa 90 miljoner på odling av lax i Forshaga

Vilda bestånd av lax och öring måste prioriteras före konstgjord andning med utsättningar av odlad fisk, anser de flesta idag. Foto: Martin Falklind

I Sverige kompensationsodlas lax och öring för att ersätta de naturliga bestånd som kraftbolagen utplånar genom att stänga av vandringsvägarna. Konstgjord andning som till och med kan vara skadlig, anser vissa.
Kompensationsodling ifrågasätts alltmer, men nu vill Fortum satsa stort på just detta i Forshaga, Värmland. Här vill man nu använda det senaste inom fiskodlingsteknologi.
– Det är en modern anläggning som bygger på en teknologi där man styr vattnet. Det skulle i sådana fall bli den enda i sitt slag i Sverige. Det är en långsiktig satsning på att bevara laxen och öringen, säger Tomas Utter projektledare på Fortum till Värmlands Folkblad.
Satsningen, som kommer landa på 80-90 miljoner kronor, applåderas av Forshaga kommun.
– Det är jättetrevligt om de lyckas få till det här. Det innebär en ökad attraktionskraft i ett redan väldigt fint område, säger kommunalrådet Benny Pedersén (S).

Många menar, både nationellt och internationellt, att den vilda fisken måste prioriteras.

Från många håll ser man dock kompensationsodling och utsättning av odlad fisk som en genetisk förorening och något som måste upphöra. Många menar, både nationellt och internationellt, att den vilda fisken måste prioriteras.
– Det hade varit mycket bättre att satsa 90 miljoner på den vilda fisken i Vänern. Vänerns unika lax och öringbestånd är hårt trängda och deras överlevnad är något som kommer ekosystemet tillgodo både nu och i framtiden. Odlad fisk utgör istället en fara för ekosystemen, säger Mikael Frödin, laxexpert.
Se ett filmexempel från Montana. Här fasade man ut odlingen och fick både mer fisk och en ökad fisketurism.

 

 

Publicerad: 09 May 2015
Av: Fiskejournalen

Intressanta fiskeprylar från vår butik: