Fortum: Vinst viktigare än myggplåga

fortum bidrar till myggplåga

Forskare menar att det skulle vara möjligt att med reglering få bort merparten av myggplågan. Kraftbolaget Fortum ser inte dessa möjligheter.

Under många år har stora delar av nedre Dalälven plågats av mygg. Nu har länsstyrelsen i en rapport fastslagit att regleringen är en av de viktigaste orsakerna till plågan, något som stöds av Umeå universitets studier. Men Fortum vill inte minska sin produktion med ens knappa 1,5 procent för att minska myggplågan.
I måndags presenterade länsstyrelsen Gävleborg en slutrapport där de tre viktigaste åtgärderna för att få bukt med myggplågan är att ändra vattenregleringen i Dalälven, bruka strandängarna med slåtter och bete samt att använda bekämpningsmedlet Bti bara de värsta åren. I rapporten som heter ”Människor, mygg och natur vid nedre Dalälven”, stöds antagandena av forskare från KTH, som menar att det med dagens vattendomar och magasin skulle vara möjligt att med reglering få bort merparten av myggplågan.

Dålig ekonomi?
Enligt rapporten är viktigaste åtgärden att få bort översvämningarna under sommaren, då dessa skapar myggfabriker som genererar miljarder av plågsamma mygg. Däremot ska de naturliga översvämningarna under våren vara kvar, eftersom det är de som skapar de unika naturvärdena vid nedre Dalälven.
Fortums Jens Bjöörn, kommunikationschef på Fortum menar att det inte skulle vara ”produktionsekonomiskt möjligt”, vilket vi på Fiskejournalen inte kan tolka på annat sätt än att de inte vill minska sin produktion – på något sätt. Frågan vi ställer oss är om den ekonomiska marginalen på vattenkraftsproduktionen i Dalälven är så minimal att 1,4 procents minskning gör att det blir olönsamt att bedriva vattenkraft i älven.

Ologiskt resonemang
Älvräddarnas ordförande Christer Borg har svårt att se logiken i Fortums resonemang.
– Med en vinstmarginal på runt 75 procent eller mer än 30 öre/kWH antar jag att det inte skulle innebära någon kris om Fortum reglerade Dalälven på det sätt som rapporten och forskarna önskar, säger Borg.
Fortum menar också att de arbetar i en bransch som rör sig i ett kaos, eftersom de enligt Jens Bjöörn menar att det inte går att förutse vattenflöden i Dalälven, ett märkligt uttalande från en bransch som utmålar sig som bas för svensk elproduktion.
Mer att läsa finns här.
Morgan Fihn

Annons
AKTUELLT

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Tidernas 3 bästa gösbeten

Fiskejournalen har gjort statistik på 40 000 fångster från Sportfiskarnas storfiskregister och vårt eget Recordfiskregister. Här nedan följer de tre beten som fångat flest gösar i våra register. Här följer tidernas tre bästa gösbeten:   Klicka på bildspelet här nedan för att se resultatet:

Fin film om gäddfabriker

Är du nyfiken på hur en gäddfabrik fungerar? Kika i så fall på Linus Gradins kortfilm som förklarar just detta. Sportfiskarnas gäddexperten Olof Engstedt medverkar och berättar om ett lyckat projekt i Blekingevattnet Vambåsa.

Makrillen är här – så tar du den!

En av våra mest älskade fiskar har nu återkommit till vår saltstänkta kust. En makrill på kroken glädjer alla och får man fler på en gång går pulsen lätt i taket. Här kommer en rad tips på hur du fångar det grönsvarta guldet under den tidiga säsongen!

Östersjöflundran – unik art i Östersjön

Östersjöns skrubbskäddor är genetisk isolerade från varandra och tillhör två olika arter. Upptäckten gjordes i fjol och nu har forskarna beslutat att den art som endast lever i Östersjön ska heta Östersjöflundra, Platichthys solemdali.

Tidernas 3 bästa gäddbeten

Genom att gräva bland 40 000 storfångster i Recordfiskregistret och Storfiskregistret har Fiskejournalen tagit fram de tre beten som fångat flest storgäddor, alltså gäddor över 7,5 kilo. Om du vill ha en storgädda, är det vobbler som gäller, enligt statistiken. På tredje plats finner vi en klassiker, nämligen Hi-Lo från ABU. Men det var stor

Fiskare varnas för flygande bläckfisk

Exotiska flygbläckfiskar har dykt upp längs den svenska västkusten. Den ovanliga gästen kan flyga uppemot 20 meter så fiskare bör se upp, menar Kennet Lundin på Naturhistoriska museet.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...