Fortum vill bygga kraftverk[/caption] " /> Fortums kraftverk prövas i domstol | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Fortums kraftverk prövas i domstol
Fortum vill bygga kraftverk

Älvräddarna, med ordförande Christer Borg anser att Dalälven vid Untra har samma skydd enligt miljöbalken som nationalälvarna.

I måndags inleddes tre dagars förhandling i miljööverdomstolen i Söderfors herrgård, för att pröva Fortums planer på nytt kraftverk i Untra, Dalälven.  Det är Älvräddarna som överklagat en dom från 2012 där Fortum fått klartecken för byggnation.
Enligt Älvräddarna råder det ingen tvekan om älvsträckan vid Untra i Dalälven är skyddad.
– Sträckan har samma skydd som nationalälvarna, säger Älvräddarnas ordförande.
Han pekar på en av de paragrafer i miljöbalken som Älvräddarna riktat in sig på i sitt överklagande och menar att Fortums planer innebär betydligt mer än den ”obetydliga miljöpåverkan” som miljöbalken tillåter. Älvräddarna underkänner även Fortums miljökonsekvensbeskrivning.
Prövningen är en följd av att Älvräddarnas samorganisation överklagat domen i mark- och miljödomstolen från juni 2012, som gav Fortum klartecken till ny kraftstation.
Läs mer här.
Morgan Fihn

 

Relaterad nyhet från din region
14 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Snart kanske denna art återfinns i svenska vatten. Foto: Karolina Wikander/SLU
Sensationella svenska fyndet – långt från stallet

SLU:s personal på fartyget R/V Svea fick ett oväntat men uppskattat besök i sina nät när de genomförde en expedition på Nordsjön. Det handlar om en sjöhäst – som rörde sig långt ifrån sitt hemmastall.

SLU berättar i ett pressmeddelande att de aldrig har fångat någon sjöhäst tidigare. Den aktuella arten, kortnosad sjöhäst, lever vanligtvis i varmare vatten, och detta fynd gjordes i området där Nordsjön möter Skagerak, på danskt vatten.

Snart i svenska vatten?
Enligt SLU hittades den första sjöhästen i danskt vatten på 50 år 2017, men sedan dess har det rapporteras enstaka fynd av sjöhästar då och då. Senast i veckan hittades ett levande exemplar av arten allmän sjöhäst (hippocampus guttulatus) på en strand i Vejers på danska västkusten.

– Det verkar som om sjöhästar blir vanligare här och det lär inte dröja länge innan någon dyker upp också i svenska vatten, säger Peter Rask Møller, docent vid Statens Naturhistoriske Museum vid universitetet i Köpenhamn.

Söhästen som fångades på Svea levde tack och lov, och släpptes tillbaka efter fotografering. Bilderna skickades till en brittisk expert för artbestämning, vilka bekräftat att det rör sig om en honfisk av arten kortnosad sjöhäst (hippocampus hippocampus).

Här kan du läsa mer om fyndet.

Du kanske även gillar detta